DESERY,  PRZEPISY

Tarta z owocami i masą jogurtową bez cukru

Dziś podzielę się z wami moim autorskim przepisem na pyszne, orzeźwiające ciasto – tarta z delikatną masą jogurtową. W smaku okazuje się być podobna do… danonków 😊 W tym przepisie zrobiłam połączenie trzech owoców – borówek, malin i truskawek, a galaretka jest o smaku owoców leśnych.

Moja wersja tarty jest bez cukru, bo mamy go wystarczająco dużo w galaretkach. Jedynie dodałam odrobinę stewii na podstawę ciasta, co i tak nie jest konieczne. Wszystkim miłośnikom tarty, owoców, galaretek, no i oczywiście danonków – gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu! 🙂

Spód ciasta:

Składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • 90 g mąki owsianej (jeśli nie macie, możecie zrobić z 200 g mąki pszennej)
  • 175 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 12%/ 18%
  • 1 łyżeczka stewii
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać i włożyć do malaksera, następnie dodać masło poćwiartowane w kostki oraz resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Kiedy ciasto nam się wyrobi, tworzymy z niego kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30-40 min. Jeśli nam się bardzo spieszy, pomijamy ten punkt 😉
  3. Nagrzewamy piekarnik na 200o. Przygotowujemy blachę: smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną (lub mąką). Następnie na całość wykładamy równomiernie ciasto, starając się, aby boki były dobrze uformowane.*
  4. Kiedy piekarnik jest już nagrzany, na ciasto nakładamy tymczasowo papier do pieczenia, a jednocześnie coś, co nada odpowiedni ciężar na środek naszej tarty, aby podczas pieczenia nie podniosła się nam do góry. Możecie też wykorzystać profesjonalne kulki obciążające (jeśli takowe posiadacie) lub to, co macie pod ręką (np. ryż).
  5. Ciasto pieczemy w 200o przez 10 min., następnie wyciągamy obciążenie i zmniejszamy temp. do 190o . Pieczemy przez kolejne 10 min. Kiedy nasz spód tarty jest już gotowy i lekko zarumieniony, odstawiamy do wystygnięcia.

*można też rozwałkować, ale z racji tego, że ja czasem jestem leniwa, nakładam ciasto tak, jak leci 😉

Masa jogurtowa:

Składniki:

  • 1 galaretka owocowa*
  • 250 ml wody
  • 250 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Galaretkę zalać 250 ml wrzącej wody, następnie całość dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli chcemy wariant „na szybko”, można ją włożyć od razu do zamrażarki, kontrolując jej temp. i gęstość. W normalnych warunkach po ostygnięciu wstawiamy do lodówki, co jakiś czas kontrolując gęstość.
  2. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, mieszamy ją z jogurtem w malakserze. Całość przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aby masa była bardziej zbita.

Wierzch tarty:

Składniki:

  • Ok. 400 g umytych owoców (borówki/truskawki/maliny itp.)
  • 1 galaretka owocowa
  • 200/250 ml wody

Przygotowanie:

  1. Galaretkę zalać 200 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Wariant do stygnięcia na szybko – podobnie jak przy robieniu masy jogurtowej.
  2. Kiedy spód już wystygnął i wszystko nam odpowiednio stężało, na całość wykładamy masę jogurtową, następnie nakładamy owoce i wylewamy galaretkę.
  3. Naszą gotową tartę wstawiamy do lodówki i czekamy, aż wszystko pięknie stężeje.

Ciasto jest najlepsze na następny dzień, bo wtedy spód robi się bardziej miękki. A po więcej słodkich przepisów z mojej kuchni, zapraszam tutaj 🙂

Smacznego! 🙂

Ania

P.S. Jeśli zrobicie trochę za dużo galaretki i się wam trochę przeleje, tak jak mi – ma to swój jeden plus. Boki ciasta są dzięki temu bardziej miękkie i owocowe 😉

20180614 062301 1140x855 Tarta z owocami i masą jogurtową bez cukru

Cześć! Jestem Ania i pasjonuję się szyciem. Na moim blogu znajdziesz różne szyciowe inspiracje, tutoriale, wzmianki o macierzyństwie, a nawet przepisy i wiele więcej. Biała Nić (nią szyję najwięcej) to blog nie tylko o szyciu, choć głównie na nim się opiera. Liczę, że w moim małym świecie znajdziesz coś dla siebie :)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *