Ciasteczka korzenne. Przepis
Ponieważ Święta już powoli się zbliżają, postanowiłam nie próżnować i nie czekać ze wszystkimi sprawami na ostatnią chwilę, jak to miało u mnie zazwyczaj miejsce 😉 Ciasteczka korzenne poszły u mnie „na pierwszy ogień”, ponieważ chciałam trochę dłużej posiedzieć w kuchni, tworząc własny przepis na tegoroczne świąteczne wypieki. Starałam się go zrobić w taki sposób, aby w smaku możliwie najlepiej przypominały tradycyjne speculoos (speculaas). Czy mi się to udało – musicie ocenić już sami 🙂
Moja forma do wypieku tych ciasteczek nie jest drewniana, tak jak to powinno wyglądać przy ich tradycyjnym wypiekaniu. Przepis ten obejmuje głównie opis pieczenia w formie silikonowej, bo właśnie takich tutaj używałam. W przypadku pieczenia tych ciastek w foremce drewnianej, należy taką formę uprzednio oprószyć mąką. Następnie ciasto trzeba wystukać z formy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Reszta punktów pozostaje taka sama. Zapraszam do wpisu 🙂
Ciasteczka korzenne. Przepis
Potrzebne składniki:
- 360 g mąki pszennej
- 90 g cukru (zwykłego lub brązowego)
- 170 g zimnego masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka śmietany (12% lub 18%)
Z podanych składników wyjdzie nam ok. 45 szt. ciasteczek 🙂
Sposób przygotowania:
W zależności od tego, czy posiadamy robota kuchennego lub Thermomix’a, możemy się nimi posłużyć do przygotowania ciasta.
1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy jednolite ciasto.
W przypadku posiadania Thermomix’a: ciasto wyrabiamy przez 4 min / Interwał. Po 2 minutach wyrabiania, nastawiamy obroty wsteczne.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
3. W tym punkcie możemy zrobić te ciastka na kilka różnych sposobów:
a) Wersja na szybko – czyli moja ulubiona 😉 : Z powstałego ciasta oddzielamy porcje wielkości orzecha włoskiego, a następnie równomiernie nakładamy na silikonowe formy do ciastek speculoos. Pieczemy je od razu w gotowych foremkach. Uwaga! W przypadku foremek drewnianych, nie pieczemy ciastek bezpośrednio w formie 😉
b) Wersja klasyczna – dotyczy foremek drewnianych: Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy je na grubość ok. 3-4 mm. Rozwałkowane ciasto nakładamy na formę, wykrawając dookoła jego nadmiar. Gotowe ciastka przygotowujemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, stukając w wieczko drewna.
c) Wersja bez gotowej formy: Jeśli nie posiadamy specjalnej formy do tego typu ciastek, możemy też z tego przepisu zrobić klasycznie wykrawane ciasteczka. Wtedy postępujemy podobnie, jak punkcie b), z pominięciem kwestii nakładania ciasta na formę 🙂
4. Kiedy foremki z ciastkami (lub cała blacha) są gotowe, wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez ok. 13 minut.
5. Po czasie pieczenia i lekkim ostygnięciu ciastek, wykładamy je na kratkę lub równy blat i czekamy aż wystygną.
6. Następnie umieszczamy je w szczelnie zamykanym pojemniku.
Ciasteczka korzenne. Podsumowanie
Jak widzicie, przepis jest niezwykle prosty i szybki, co jest jego sporym plusem. Ciasteczka są w wersji lekko kruchej. Jeśli ktoś chce zrobić je bardziej kruche, może do przepisu dodać więcej śmietany. Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla Was przydatny na czas świątecznych przygotowań. Po więcej słodkich wypieków, zapraszam tutaj – może coś jeszcze przykuje Waszą uwagę 🙂
Tymczasem wracam do kolejnych przedświątecznych przygotowań. Już teraz życzę Wam smacznego! 🙂
Ania