Babka cytrynowa bez mąki pszennej. Przepis i zestawienie kaloryczne
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Choć w tym roku spędzimy je zupełnie inaczej, niż zazwyczaj z powodu koronawirusa – myślę, że warto poświęcić nieco czasu na ich przygotowanie. Być może w mniejszym, kameralnym gronie czy spędzone w pojedynkę – mimo wszystko, będą miały miejsce. Choćby dla poczucia większej normalności, dla komfortu psychicznego, z myślą o bliskich którzy pozostają z nami w domach i o tych, którzy są daleko, a nawet – dla samych siebie – sprawmy sobie nieco przyjemności i radości, choćby malując pisanki czy piekąc coś smacznego. W tym wpisie główną rolę odgrywa babka cytrynowa bez użycia mąki pszennej – myślę, że uwzględniając nasz stan raczej „siedzącego stylu życia” – nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznego przepisu będzie teraz jak znalazł 😉
Jak niektórzy z Was wiedzą – lubię nieco polepszać jakość różnego rodzaju wypieków czy obiadów, aby były nieco zdrowsze. Tym razem postanowiłam zrezygnować z mąki pszennej, aby babka była bardziej lekka w smaku i mniej „siadająca na żołądku”. Myślę, że się udało. Mąż – najlepszy krytyk kulinarny w domu 😀 – ocenia przepis bardzo wysoko, co mnie bardzo cieszy i jednocześnie skłoniło do podzielenia się nim z Wami. Mam nadzieję, że smak tej babki polepszy Wam nieco humor w tym wyjątkowym dla nas wszystkich czasie. Zapraszam!
Babka cytrynowa bez mąki pszennej – przepis
Potrzebne składniki:
- 1 cytryna
- 140 g mąki tortowej orkiszowej
- 70 g mąki ryżowej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 200-210 g masła
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Sposób przygotowania – wersja klasyczna na Thermomix:
- Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy – starajmy się uważać na to, by nie wyparzyć jej za długo, bo zrobi nam się zbyt miękka i ciężko będzie ją zetrzeć na tarce.
- W osobnym naczyniu przesiać wszystkie mąki razem z sodą oczyszczoną.
- Ubić jajka z cukrem – mikserem lub Thermomixem (T: motylek/obr. 3,5/1 min.).
- Do ubitych jajek z cukrem dodajemy stopniowo przesiane mąki z proszkiem, cały czas mieszając (T: bez motylka/obr. 3,5 lub max. 4 – gdy ciasto robi się już zbyt gęste).
- W tym samym czasie w garnuszku roztapiamy delikatnie masło i czekamy, aż lekko wystygnie.
- Kiedy masło jest ciepłe (nie gorące!), wlewamy je delikatnie do mieszającego się ciasta (T: obr. 3,5).
- Cytrynę dokładnie obieramy ze skórki na tarce o małych oczkach, następnie w osobnym naczyniu wyciskamy z niej sok.
- Skórkę wraz z sokiem cytryny dodajemy do ciasta, cały czas je mieszając na ostatnio ustawionych obrotach (T: obr. 3,5).
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i przygotowujemy blachę na babkę – smarujemy ją dokładnie masłem i oprószamy kaszą manną.
- Na blachę równomiernie wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut.
Po upieczeniu:
- Kiedy minął czas pieczenia, pozostawiamy babkę parę min. w wyłączonym i uchylonym lekko piecu, następnie wyciągamy ją i czekamy, aż blacha nieco wystygnie.
- Kiedy blacha jest już nieco chłodniejsza i da się ją chwycić bez użycia rękawicy – nożykiem lekko nacinamy babkę w czterech przeciwległych miejscach, obracamy blachę do góry nogami i delikatnie stukając nożykiem, wyciągamy ją.
- Sprawdźmy, czy babka nie jest zbyt gorąca i czy nie trzeba przyciąć nadmiaru ciasta z jej spodu, aby prosto się układała na talerzu lub paterze. Jeśli wszystko jest z nią, jak należy – teraz szybko zrobimy lukier i wyłożymy go na babkę 🙂
Lukier – przepis na Thermomix / przepis klasyczny:
- cukier 200 g / cukier puder 180 g
- 30 g wody
- kilka kropel cytryny
Wersja na Thermomix:
- Zemleć cukier ok. 10 s/obr.10.
- Do naczynia wlewamy wodę z dodatkiem cytryny i mieszamy ok. 30 s/obr.3,5.
- Lukier wykładamy na jeszcze ciepłą (nie za gorącą!) babkę.
Wersja klasyczna:
Tutaj przyda nam się na pewno drewniana kula do ucierania mas. Ponieważ na ten moment takiej już nie posiadam, tutaj podaję Wam zdjęcie poglądowe, o co mi chodzi. Pamiętam jak w dzieciństwie (nie znając jeszcze Thermomix’a 😉 ), często ubijałam mamie taki lukier ręcznie do pączków. Przepis jest oczywiście dość prosty:
Wszystkie składniki ubijamy drewnianą kulą na jednolitą masę – w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję, można użyć więcej cukru lub wody.
Babka cytrynowa – zestawienie kaloryczne
Ponieważ byłam ostatnimi czasy nieco obciążona różnymi innymi obowiązkami, tabelę kaloryczną po raz kolejny zrobił dla mnie niezastąpiony i zawsze pomocny mąż 🙂 Poniżej macie przedstawione składniki odżywcze dla tej babki cytrynowej:
Podsumowanie
Liczę, że ten przepis na babkę bez użycia mąki pszennej podejdzie Wam do gustu, a sam wypiek będzie smakował równie dobrze, jak nam 🙂 Mam także ogromną nadzieję, że pomimo tegorocznych trudów związanych z czasem pandemii i szeroko znanej wszystkim zasadzie #zostańwdomu, uda nam się spędzić te Święta przede wszystkim w spokoju i dobrym zdrowiu. Tego Wam z całego serca życzę! <3
Trzymajcie się dzielnie i życzę Wam smacznego 🙂
Ania
2 komentarze
Magda
Hej! Nie miałam ochoty spędzać tych Świąt-czas pandemii mnie strasznie zdolowal.. jednak jakoś przemoglan się w sobie i uznalam, że głupio tak nic nie robić. Chociaż babka mogłaby być na stole.. Na szczęście przyszłaś mi na pomoc z tym przepisem i jeszcze tego samego dnia pichcilam w kuchni 😃 Jak tylko ją zobaczyłam w Twoim ogłoszeniu na IG to musiałam wypróbować ten przepis.. Jest rzeczywiście mega szybki, a babka przepyszna! Nie tylko super szyjesz, ale tez świetnie pieczesz 😊 dobrze, że dajesz też tabelke z kaloriami- dzięki temu wiem, na ile mogę sobie jeszcze pozwolić.. 🤭
Biała Nić
Witaj 🙂 Dobrze, że jednak zawalczyłaś o lepsze samopoczucie i zrobiłaś sobie przyjemność pieczeniem świątecznej babki! Cieszy mnie, że Ci wyszła i smakowała! Dziękuję Ci za dobre słowa – staram się, jak mogę i robię, to co kocham 🙂 <3 Tabele kaloryczne raczej już u mnie zostaną - zawsze mi brakowało w innych przepisach tego rodzaju "wglądu" w wartości odżywcze. Dobrze wiedzieć, że służą one też Tobie 🙂 Pozdrawiam serdecznie! Ania