Ciasto marchewkowe. Wersja bez glutenu
Dziś wpis będzie krótki i prosty. Powoli zbliża się jesień. Dlatego dopadła mnie ogromna ochota na ciasto marchewkowe – tym razem postanowiłam spróbować je w wersji bez glutenu. Dlatego zamiast standardowej zwykłej mąki pszennej, użyłam mąki ryżowej. I powiem Wam, że ciasto wyszło super! Chyba będę częściej próbować wypieków na tej mące – jest lepsza, niż myślałam 🙂
Ostatnio zauważyłam, że kiedy jem wypieki na mące ryżowej, mniej mi „siadają” na żołądku. I co prawda uczulenia na gluten nie mam (Na szczęście! Nie przeżyłabym bez klasycznego chleba…), to jednak czasem lubię zjeść coś bezglutenowego – tak, aby mój żołądek mógł trochę odpocząć. A jak zrobić ciasto marchewkowe z mąką ryżową? Zapraszam do zapoznania się z przepisem poniżej 🙂
Ciasto marchewkowe bez glutenu
Składniki / 1 duża blacha lub dwie mniejsze:
- 500 g mąki ryżowej
- 550 ml oleju (ja użyłam rzepakowego)
- 5 jajek
- 4 marchewki
- 320 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Marchew myjemy i obieramy, a następnie rozdrabniamy na tarce lub w malakserze.
- Jajka oraz cukier ubijamy na jednolitą masę.
- Mąkę mieszamy z resztą suchych składników.
- Cały czas mieszając, do ubitych jajek z cukrem stopniowo dodajemy olej.
- Do przygotowanej masy dodajemy stopniowo i naprzemiennie po łyżce mąki i po łyżce rozdrobnionej marchwi, cały czas mieszając.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy przygotowane ciasto.
- Pieczemy przez 45-50 minut.
- Po upieczeniu, pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Masa z serka mascarpone:
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 cukier wanilinowy
- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego*
Przygotowanie:
- Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem wanilinowym.
- Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy niewielką ilością wody – tak, aby żelatyna byłą nią delikatnie przykryta.
- Na niskim ogniu rozpuszczamy żelatynę, cały czas mieszając. Uwaga! Staramy się nie doprowadzać do rozgotowania. Żelatyna ma się nam tylko delikatnie rozpuścić.
- Tak przygotowaną żelatynę stopniowo wlewamy do masy serowej, cały czas mieszając.
- W zależności od uznania, można dodać syrop klonowy.
*opcjonalnie
Na zakończenie
Kiedy ciasto nam wystygnie, wykładamy na nie przygotowaną masę z serka mascarpone. Jeśli chcemy, możemy najpierw przeciąć ciasto i przełożyć je masą – ja osobiście wolę wersję tego ciasta z masą na wierzchu. Ciasto możemy przyozdobić np. czekoladą lub rozdrobnioną marchewką. Smacznego! 🙂
Jesienny czas powoli się zbliża, więc mi także zaczyna się udzielać taki właśnie nastrój – dlatego musiałam zrobić sobie alternatywę dla klasycznego ciasta marchewkowego. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu 🙂 Mi bardzo smakuje, zwłaszcza z pyszną kawą z dodatkiem cynamonu… A po więcej moich przepisów zapraszam tutaj. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Ania