ciasto marchewkowe bez glutenu
DESERY,  PRZEPISY

Ciasto marchewkowe. Wersja bez glutenu

Dziś wpis będzie krótki i prosty. Powoli zbliża się jesień. Dlatego dopadła mnie ogromna ochota na ciasto marchewkowe – tym razem postanowiłam spróbować je w wersji bez glutenu. Dlatego zamiast standardowej zwykłej mąki pszennej, użyłam mąki ryżowej. I powiem Wam, że ciasto wyszło super! Chyba będę częściej próbować wypieków na tej mące – jest lepsza, niż myślałam 🙂

Ostatnio zauważyłam, że kiedy jem wypieki na mące ryżowej, mniej mi „siadają” na żołądku. I co prawda uczulenia na gluten nie mam (Na szczęście! Nie przeżyłabym bez klasycznego chleba…), to jednak czasem lubię zjeść coś bezglutenowego – tak, aby mój żołądek mógł trochę odpocząć. A jak zrobić ciasto marchewkowe z mąką ryżową? Zapraszam do zapoznania się z przepisem poniżej 🙂

Ciasto marchewkowe bez glutenu

Składniki / 1 duża blacha lub dwie mniejsze:

  • 500 g mąki ryżowej
  • 550 ml oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • 5 jajek
  • 4 marchewki
  • 320 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Marchew myjemy i obieramy, a następnie rozdrabniamy na tarce lub w malakserze.
  3. Jajka oraz cukier ubijamy na jednolitą masę.
  4. Mąkę mieszamy z resztą suchych składników.
  5. Cały czas mieszając, do ubitych jajek z cukrem stopniowo dodajemy olej.
  6. Do przygotowanej masy dodajemy stopniowo i naprzemiennie po łyżce mąki i po łyżce rozdrobnionej marchwi, cały czas mieszając.
  7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy przygotowane ciasto.
  8. Pieczemy przez 45-50 minut.
  9. Po upieczeniu, pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Masa z serka mascarpone:

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego*

Przygotowanie:

  1. Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem wanilinowym.
  2. Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy niewielką ilością wody – tak, aby żelatyna byłą nią delikatnie przykryta.
  3. Na niskim ogniu rozpuszczamy żelatynę, cały czas mieszając. Uwaga! Staramy się nie doprowadzać do rozgotowania. Żelatyna ma się nam tylko delikatnie rozpuścić.
  4. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo wlewamy do masy serowej, cały czas mieszając.
  5. W zależności od uznania, można dodać syrop klonowy.

*opcjonalnie

Na zakończenie

Kiedy ciasto nam wystygnie, wykładamy na nie przygotowaną masę z serka mascarpone. Jeśli chcemy, możemy najpierw przeciąć ciasto i przełożyć je masą – ja osobiście wolę wersję tego ciasta z masą na wierzchu. Ciasto możemy przyozdobić np. czekoladą lub rozdrobnioną marchewką. Smacznego! 🙂

Jesienny czas powoli się zbliża, więc mi także zaczyna się udzielać taki właśnie nastrój – dlatego musiałam zrobić sobie alternatywę dla klasycznego ciasta marchewkowego. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu 🙂 Mi bardzo smakuje, zwłaszcza z pyszną kawą z dodatkiem cynamonu… A po więcej moich przepisów zapraszam tutaj. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Ania

20190904 152250 1024x673 Ciasto marchewkowe. Wersja bez glutenu
20190904 153307 1024x768 Ciasto marchewkowe. Wersja bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *