Seromak – przepis tradycyjny
Z myślą o dalszych przedświątecznych przygotowaniach do Wigilii, postanowiłam po raz kolejny nieco poeksperymentować w kuchni 😉 Tym razem stworzyłam przepis na seromak. Takie różne próby tworzenia własnych wypieków stały się u mnie poza szyciem jednym ze sposobów na odpoczynek i regenerację umysłu. Zaś samo ciasto jest w dużej mierze wzorowane na dawnym przepisie mojej babci. Niestety nie udało się nam zachować całościowej wersji „tego przepisu”, ale doskonale pamiętam ten smak i wygląd. Bo – tak na marginesie – jest to mój ulubiony wypiek świąteczny i mogę zjeść naprawdę sporo tego seromaku… 😉 Nie powiem, że udało się odwzorować „ten smak” w całej pełni, ale ogólnie smakuje i wygląda naprawdę pysznie! I wbrew pozorom – przepis ten nie jest aż tak straszny i czasochłonny, na jaki wygląda – ale o tym na pewno przekonacie się sami 😉
Seromak. Przepis
Ponieważ ciasto tworzę w Thermomix’ie, przepis będzie ukazany głównie w takiej formie – ale na pewno z ogromną łatwością znajdziecie własne alternatywy dla niektórych punktów. W sposobie przygotowania opisuję je w takiej kolejności, w jakiej je sama wykonuję – z uwzględnieniem podtytułów związanych z przygotowywaniem mas. Tak, aby łatwiej się Wam było odnaleźć w reszcie przepisu i by zaoszczędzić jak najwięcej czasu podczas tworzenia ciasta. W podsumowaniu znajdziecie kilka cennych wskazówek związanych z metodami tworzenia ciasta, które mi pomogły podczas eksperymentowania przy seromaku – i w sumie nie tylko, bo niektóre z porad są dość uniwersalne 🙂
Potrzebne składniki:
Masa makowa:
- 600 g maku
- 4 łyżki miodu
- 100 g cukru / cukru pudru
- *100 g orzechów (opcjonalnie)
- 500 g mleka
- 3 białka ( pozostałe z ciasta kruchego)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 5 żółtek
- 2 budynie / 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła / ewentualnie oleju
- 600 g mleka
- 220 g cukru
- 70 jogurtu naturalnego
Ciasto kruche:
- 250 g masła
- 500-600 g mąki
- 250 g cukru
- 200 g śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 3 żółtka
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto i masa makowa
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
- Wyrabiamy kruche ciasto ze wszystkich podanych składników. U siebie nastawiam 3 min / Interwał.
- W międzyczasie przygotowujemy klasyczną, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Połowę wyrobionego ciasta rozprowadzamy po blaszce i nakłuwamy miejscowo widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 min.
- Drugą część ciasta wkładamy do zamrażarki (dokładnie tak!) lub ewentualnie do lodówki.
Masa makowa
- Teraz robimy masę makową. Jeśli korzystamy z suchego maku – u siebie mielę każde opakowanie200 g osobno przez 10 s / obr. 10.
- Jeśli chcemy masę z dodatkiem orzechów – teraz jest czas na ich osobne zmielenie, więc zmielony w Thermomix’ie mak przesypujemy do osobnego naczynia.
- Orzechy mielimy 6 s / obr. 10.
- Teraz w Thermomix’ie powinien znajdować się zmielony mak z orzechami, miód, cukier i mleko. Grzejemy 15 min / 90 stopni / obr. 4 (lub więcej w razie potrzeby).
- Masę przekładamy do osobnej miski, by lekko przestygła (najlepiej do szklanej).
- W tym czasie spód powinien być już wypieczony. Na chwilę go wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy, by nieco wyrośnięte ciasto lekko opadło.
- W suchym i umytym naczyniu ubijamy białka po kruchym cieście ze szczyptą soli. U mnie: 2 min / obr. 3,5.
- Białka dodajemy do masy makowej, całość mieszając delikatnie łyżką.
- Masę nakładamy na wypieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 15 min w temp. 170-175 stopni.
Masa serowa
- Teraz szykujemy masę serową. Początkowo lekko roztapiamy masło. U mnie 50 stopni / 2 min / obr. 2. Przelewamy na chwilkę do osobnego naczynia.
- Rozdzielony w rękach twaróg wrzucamy do naczynia (nie musi być umyte). Mielimy 1 min / obr. 7-6.
- Dodajemy osobno rozdzielone żółtka i resztę składników, poza roztopionym masłem. Nastawiamy na 2 min / obr. 6 i dopiero w trakcie mieszania zmniejszamy moc do 4, delikatnie wlewając masło.
- Na wypieczone ciasto z makiem (nie musi być wystudzone), dodajemy masę serową i pieczemy kolejne 15 min.
- W tym czasie z reszty kruchego ciasta wyrabiamy ręcznie kruche placuszki.
- Po wypieczeniu ciasta zwiększamy moc piekarnika na 180 stopni, dodajemy gotową kruszonkę i pieczemy już bez przerwy przez 40 min.
- Po wypieczeniu czekamy, aż ciasto wystygnie (najlepiej w piekarniku, ewentualnie przy lekko uchylonych drzwiczkach).
- Seromak najlepiej smakuje następnego dnia 🙂
Seromak. Podsumowanie i cenne wskazówki
Ponieważ niektóre wskazówki mogą okazać się przydatne – podaję je pod koniec przepisu, by niepotrzebnie nie mieszać wszystkiego na raz. Są dość krótkie i proste, ale jeśli ktoś jeszcze o czymś nie wiedział – dowie się chociaż tutaj 😉 Otóż:
- do szybkiego studzenia świetnie się sprawdzają szklane naczynia. Stąd podałam taką propozycję przy masie makowej – dzięki temu szybciej nam ona wystygnie,
- ciasto kruche na część kruszonki warto dać na ten krótki, wskazany przeze mnie moment do zamrażarki – w tym czasie na pewno mocno się nam nie zamrozi, a znacznie lepiej będzie się nam tworzyło kruche placuszki na wierzch ciasta,
- gotowe placuszki nakładam na ciasto przy otwartym piekarniku – tutaj głównie dlatego, że ciasto jest strasznie ciężkie, a dodatkowo piekarnik delikatnie będzie się nagrzewać z ciastem w środku. Spowoduje to, że nie będzie zbyt przypalone i co za tym idzie – suche,
- jeśli kruszonka jest w Waszym odczuciu zbyt twarda – polecam delikatnie ją namoczyć klasyczną, wystudzoną herbatą poprzez pędzelek (nie silkonowy, ale klasyczny – przeznaczony do wypieków),
- Do powyższego pkt. – zamiast herbaty można też wykorzystać rum / mleko / przegotowaną wodę.
- Jeśli ktoś woli słodszą wersję seromaku – polecam dodać więcej cukru. Podane proporcje są nieco niższe, ponieważ uwzględniłam tutaj wersję ciasta posypanego z wierzchu cukrem pudrem,
- kiedy studzimy całe ciasto – lepiej go od razu nie wyciągać z piekarnika, by nam nie opadło.
Uwaga! Jeśli ktoś chce nadmiernie przyspieszyć proces pieczenia i nałożyć kruszonkę na ser – może się nam ona utopić… Stąd każdy etap tworzenia tego ciasta jest niezwykle istotny – wpływa na całokształt.
Mam nadzieję, że powyższy przepis i proste porady okażą się pomocne! Będę wdzięczna za Wasz feedback pod wpisem 🙂 A po więcej słodkich przepisów zapraszam tutaj.
Życzę, aby Wasze seromaki wyszły pysznie i jak najpiękniej!
Ania 🙂
4 komentarze
maggie
przepis jest super! Ciasto zrobilam dzień przed swietami, rodzina była zachwycona smakiem, dziekuje! 🙂 Polanie kruszonki czymś mokrym bardzo pomogło i uzylam tez ten sposob do innego ciasta.
Biała Nić
Dziękuję! Cieszy mnie, że przepis się spodobał, a ciasto przypadło do gustu rodzinie 🙂 Tak, to zmiękczanie kruszonki czymś mokrym świetnie się sprawdza przy wypiekach 😉 Pozdrawiam serdecznie! Ania 🙂
przepis na naleśniki
Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
Biała Nić
Dziękuję! Myślę, że jak w każdym przepisie wystarczy także tutaj ogrom chęci, cierpliwości, a także kierowanie się wskazówkami, kolejnością wykonywania każdego kroku – wtedy nawet początkujący w kuchni mogą sobie z tym przepisem świetnie poradzić 🙂 W praktyce okazuje się tak naprawdę dość intuicyjne do wykonania choć wiem, że może nieco „straszy” wyglądem (pod kątem poziomu trudności 😉 ). Pozdrawiam!