zupa brokułowa krem thermomix
OBIADY,  PRZEPISY

Zupa brokułowa-krem. Przepis na Thermomix

Dziś chcę Wam podać mój pomysł na szybki obiad: zupa brokułowa – krem. Przepis ten podaję Wam tylko w wersji na Thermomix, ponieważ po pierwsze od lat nie mogę bez niego żyć 😉 Z drugiej zaś strony nie zniosłabym myśli, że marnuję dwukrotnie swój czas na przygotowanie tego przepisu w wersji klasycznej. Na ten moment nie mogę sobie na to za bardzo pozwolić z powodu innych, ważnych dla mnie obowiązków 🙂 Dlatego tym razem przepis jest właśnie w takiej formie. Chciałam Wam udostępnić go już dawno, ale nie miałam ku temu dobrej okazji. Ta zupa brokułowa – krem jest bardzo łatwa i szybka do wykonania, co z pewnością dla niektórych z Was może być dość istotne.

Jeśli ktoś z Was nie posiada urządzenia tego typu (na rynku są też dostępne tańsze zamienniki) – możecie oczywiście zrobić tę zupę w wersji klasycznej. Niestety nie wiem, jak proporcjonalnie ułoży się u Was kwestia gotowania warzyw z ilością użytej do niej wody z podanych składników. Gdybym wiedziała, jak to wygląda w praktyce – na pewno zrobiłabym dla Was dwie wersje tego przepisu. Na ten moment zależy mi jednak na jak największej optymalizacji czasu, przykładowo ze względu na studia. Kiedy będę miała więcej czasu – prawdopodobnie wprowadzę tutaj tego typu zmianę 🙂

Zupa brokułowa – krem

Potrzebne składniki:

  • jeden brokuł średniej wielkości
  • marchew – 1 szt.
  • korzeń pietruszki – 1 szt.
  • 1 cebula średniej wielkości lub dwie małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500-600 ml wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki naturalnej włoszczyzny z dodatkiem soli*
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki kozieradki, oregano, majeranku i pieprzu – jeśli chcecie, użyjcie dowolnych innych przypraw 🙂

*jeśli takiej nie posiadacie, użyjcie klasycznej włoszczyzny w formie przypraw i osobno dodajcie ok. 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania. Wersja na Thermomix

  1. Z brokułu oddzielamy osobne różyczki i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go do naczynia miksującego.
  2. Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy je do naczynia i rozdrabniamy razem z brokułem 8-10s/obr.4.
  3. Zmielone warzywa wrzucamy do koszyczka, naczynie zalać 350 ml wody. Całość gotujemy w koszyczku przez 20 min/Varoma/obr.2.
  4. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, którą kroimy na ćwiartki.
  5. Kiedy warzywa będą gotowe, przekładamy je na chwilę do osobnego naczynia razem z wodą, w której je gotowaliśmy.
  6. Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy oliwę i smażymy 3 min/Varoma/obr.2-3.
  7. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz pozostałą wodę potrzebną do zrobienia zupy – czyli około 250 ml. Mieszamy 15s/obr.6.
  8. Do zupy dodajemy włoszczyznę oraz przyprawy. Gotujemy 5 min/800/obr.2-3.
  9. Na sam koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy 30s/obr.3.

I gotowe! Zupę można zjeść z grzankami, świeżymi ziołami lub bez żadnych dodatków – wedle uznania.

Po więcej przepisów spod mojej ręki, zapraszam tutaj. Na razie są głównie w wersji na słodko (wolę raczej piec, niż gotować), ale wciąż nad tym pracuję 😉

Tymczasem życzę Wam smacznego!

Ania

IMG 4490 1024x683 Zupa brokułowa krem. Przepis na Thermomix
IMG 4486 1024x683 Zupa brokułowa krem. Przepis na Thermomix
IMG 44877 1024x758 Zupa brokułowa krem. Przepis na Thermomix

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *