Kruche ciasteczka z czekoladą – american cookies
Od dłuższego czasu miałam ogromną ochotę na ciastka, a wiadomo, że jak się ma bobasa i to, co mi zostaje z wolnego czasu wykorzystuję przy maszynie do szycia, to nie zawsze jest kiedy zrobić coś więcej. A ponieważ czasem trzeba porobić coś zupełnie innego, postanowiłam posiedzieć dłużej w kuchni i trochę pokombinować z różnymi przepisami, aby zrobić swoją własną wersję American cookies – moich ulubionych ciastek 😀
Bardzo lubię tworzyć, a kiedy już mam stworzyć coś do jedzenia, to zazwyczaj robię zdrowsze alternatywy klasycznych przepisów – tak, aby było jakościowo chociaż trochę lepsze i mniej chemiczno-tucząco-kaloryczne 😉 No to do rzeczy.
Potrzebne składniki ( na ok. 10 sztuk ):
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 70 g cukru
- 100 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g pokrojonej w kostkę czekolady (białej / mlecznej / gorzkiej)
- 80 g posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
- Pokrojoną czekoladę i rozdrobnione orzechy dodajemy do wyrobionego ciasta i delikatnie mieszamy ze sobą w taki sposób, aby czekolada nam się nie rozpuściła.
- Z powstałego ciasta wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie zgniatamy, tworząc małe i lekko wypukłe ciasteczka.
- Ciastka układamy na blaszce w odstępach ok 2/3 cm od siebie.
- Pieczemy przez około 12-13 min na środkowej płycie piekarnika.
- Kiedy ciastka ładnie się nam wypieką, wyciągamy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jeśli chcemy, aby nasza wersja ciasteczek była słodsza i ciekawsza w smaku, możemy zmieszać ze sobą różne rodzaje czekolad. Dla tych zaś, którzy preferują zdrowszy wariant, proponuję dodać więcej zmielonych orzechów i mniej czekolady.
Smacznego! 🙂
Ania
Ps. Jeśli ktoś będzie chciał jeszcze coś upichcić, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na tartę z owocami i masą jogurtową bez użycia cukru 🙂