Ciasto ze słonecznikiem i masą budyniową
Zanim udało mi się w pełni dopracować ten przepis, musiałam zrobić dwa różne ciasta i porównać, które z nich jest lepsze 🙂 Ostatecznie, ta wersja spodobała mi się najbardziej – smaczna, lekka i nie za słodka. Dlatego w tym wpisie chcę się z Wami podzielić moim pomysłem na ciasto ze słonecznikiem i masą budyniową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować równie dobrze, jak mi 🙂 Zapraszam poniżej do przepisu .
Ciasto ze słonecznikiem. Przepis na biszkopt
Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 120 g mąki pszennej/tortowej
- 110 g mąki ryżowej*
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
*Jeśli nie macie mąki ryżowej, możecie użyć samą mąkę pszenną lub tortową.
Sposób przygotowania:
- Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy do niej żółtka, mieszając na niskich obrotach.
- Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, a następie dodajemy po łyżce do ubitych jajek, cały czas delikatnie mieszając.
- Kiedy nasze ciasto jest już gotowe, delikatnie wykładamy je na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez ok. 25 min na środkowej płycie.
- Po upieczeniu czekamy chwilę, aby biszkopt nam nie opadł. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu, kroimy biszkopt w poprzek na dwie części o podobnej grubości.
- Na przekrojony biszkopt możemy równomiernie wylać poncz*, aby był bardziej miękki.
*Poncz możemy przygotować z herbaty, kawy lub alkoholu. Ja przygotowałam klasyczny z herbaty (1 saszetka + ok. 300 ml wody), ale kawowy będzie równie smaczny.
Przepis na poncz kawowy:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- ok. 300 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki alkoholu (np. likieru)
Zagotowaną wodę wlewamy ją do miski z kawą rozpuszczalną. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Następnie całość równomiernie wylewamy na biszkopt.
Karmelizowany słonecznik
Potrzebne składniki:
- 250 g łuskanego słonecznika
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżki mleka
- cukier wanilinowy*
- masa kajmakowa, ok. 200-250 g
Sposób przygotowania:
- Pozostawiamy nagrzany piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie składniki dajemy do garnka i mieszamy, podgrzewając całość na średniej mocy palnika.
- Na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy równomiernie słonecznik.
- Pieczemy przez ok. 10-12 min. na środkowej płycie.
- Po wyciągnięciu słonecznika, czekamy aż wystygnie. Następnie go kruszymy.
Przepis na masę budyniową
Potrzebne składniki:
- 1 litr mleka (obojętnie, jakiego rodzaju)
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 80-100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Około 3/4 litra mleka wlewamy do garnka i zaczynamy gotować.
- W tym samym czasie resztę mleka wlewamy do miski, wsypujemy budyń oraz cukier i dokładnie mieszamy. Do tego celu polecam posłużyć się ręczną klepaczką 🙂
- Kiedy mleko zacznie nam wrzeć, zalewamy je przygotowanym budyniem z cukrem.
- Zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszamy, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Następnie ściągamy garnek z palnika.
- Osobno przygotowujemy żelatynę. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy wodą, a następnie na małym ogniu rozpuszczamy całość. Nie gotujemy – żelatyna ma się nam tylko rozpuścić.
- Kiedy żelatyna będzie gotowa, od razu wlewamy ją do masy budyniowej, jednocześnie mieszając.
- Do ciepłej (nie gorącej!) masy dodajemy miękkie masło i mieszamy. Powinno się samo delikatnie rozpuścić.
- Całą masę pozostawiamy do ostygnięcia.
Przekładanie ciasta
- Na spód jednej warstwy biszkoptu nakładamy wystygniętą i powoli gęstniejącą masę budyniową.
- Wykładamy drugą warstwę biszkoptu.
- Na wierzch ciasta rozprowadzamy równomiernie niewielką warstwę masy kajmakowej.
- Całość posypujemy słonecznikiem.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na następny dzień 🙂
Podsumowanie
Wiem, że całość przepisu może się wydawać dość skomplikowana i czasochłonna. Mogę Wam jednak zagwarantować, że przygotowanie go jest bardzo szybkie i sprawne 🙂 Według mnie tego typu ciasto sprawdzi się idealnie na ten jesienny czas. Jeśli ktoś z Was chce zaczerpnąć trochę innych pomysłów na domowe wypieki, to zapraszam tutaj.
Na zakończenie, już teraz życzę Wam smacznego 🙂
Ania