
Kruche ciasteczka z czekoladą typu “American cookies”
Od dłuższego czasu miałam ogromną ochotę na ciastka, a wiadomo, że jak się ma bobasa i to, co mi zostaje z wolnego czasu wykorzystuję przy maszynie do szycia, to nie zawsze jest kiedy zrobić coś więcej. A ponieważ czasem trzeba porobić coś zupełnie innego, postanowiłam posiedzieć dłużej w kuchni i trochę pokombinować z różnymi przepisami, aby zrobić swoją własną wersję American cookies – moich ulubionych ciastek 😀
Bardzo lubię tworzyć, a kiedy już mam stworzyć coś do jedzenia, to zazwyczaj robię zdrowsze alternatywy klasycznych przepisów – tak, aby było jakościowo chociaż trochę lepsze i mniej chemiczno-tucząco-kaloryczne 😉 No to do rzeczy.
Potrzebne składniki ( na ok. 10 sztuk ):
- mąka pszenna/tortowa 100 g
- mąka kukurydziana 100 g
- cukier trzcinowy 60 g
- masło 100 g (najlepiej w temp. pokojowej)
- 1 jajko
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- chocolate chips lub czekolada gorzka 100 g
Sposób wykonania:
- Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
- Jeśli nie mamy gotowych chipsów czekoladowych (tak jak ja :D), możecie pokroić czekoladę na drobne kosteczki, albo rozdrobnić w malakserze.
- Kiedy czekolada jest już rozdrobniona, dodajemy ją do wyrobionego ciasta i całość mieszamy ze sobą.
- Z powstałego ciasta wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie zgniatamy, tworząc płaskie ciasteczka.
- Ciastka układamy na blaszce w odstępach ok 2/3 cm (ciasto nam jeszcze urośnie podczas pieczenia).
- Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy przez około 12-15 min na środkowej płycie.
- Kiedy ciastka ładnie się nam wypieką, wyciągamy je z pieca i czekamy, aż ostygną.
Jeśli chcemy, aby nasze :American cookies” były słodsze, możemy zamiast czekolady gorzkiej dodać mleczną. Dla tych, którzy preferują zdrowszy wariant, proponuję dodać zmielone orzechy.
Smacznego! 🙂
Ania
Ps. Jeśli ktoś będzie chciał jeszcze coś upichcić, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na tartę z owocami i masą jogurtową bez użycia cukru 🙂


