Tarta dyniowa z nutą miodowo-korzenną
Parę dni temu postanowiłam stworzyć nowy wypiek. W głowie miałam różne koncepcje, ale ostatecznie wybór padł na dynię. Dzięki temu wyszedł mi deser, który idealnie pasuje do aktualnej pory roku – tarta dyniowa 🙂 Sama dynia dobrze wpasowuje się w klimat jesieni, a ponieważ przed nami czas przedświąteczny – postanowiłam uzupełnić w tym przepisie też trochę dodatków, które się z tym kojarzą. Dlatego spód tarty jest z miodem i przyprawą korzenną 🙂
Tarta jest dość prosta do zrobienia, a na jej przygotowanie nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Oczywiście można zrobić wersję zarówno bez glutenu, jak i klasyczną – wystarczy tylko zmienić mąkę ryżową i kukurydzianą na pszenną. Ja postanowiłam zrobić wersję bezglutenową. Oto tarta dyniowa z nutą miodowo-korzenną w moim wydaniu 🙂
Tarta dyniowa. Przepis
Składniki i przygotowanie:
- 140 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Piekarnik nastawiamy na temp. 190 stopni.
- Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto.
- Blachę do tarty natłuszczamy, a następnie posypujemy mąką lub kaszą manną.
- Na blachę nakładamy równomiernie przygotowane ciasto, a na brzegach ładnie formujemy w kształtne boki.
- Kiedy piekarnik jest już nagrzany, na ciasto nakładamy tymczasowo papier do pieczenia, a jednocześnie coś, co nada odpowiedni ciężar na środek naszej tarty, aby podczas pieczenia nie podniosła się nam do góry. Możecie też wykorzystać profesjonalne kulki obciążające (jeśli takowe posiadacie) lub to, co macie pod ręką (np. ryż).
- Ciasto pieczemy w 190o przez 10 min., następnie wyciągamy obciążenie. Pieczemy jeszcze przez 5-7 min. Kiedy tarta jest już gotowa i lekko zarumieniona, odstawiamy ją do wystygnięcia.
Masa dyniowa
Do zrobienia zarówno masy dyniowej, jak i śmietanowej, polecam posłużyć się malakserem, mikserem lub Thermomixem – z pewnością przygotowanie będzie znacznie łatwiejsze i szybsze 🙂
Składniki i przygotowanie:
- ok. 370 – 400 g dyni (zwykłej lub piżmowej)
- 1 galaretka: pomarańczowa, morelowa lub brzoskwiniowa
- 150 g cukru (możecie dodać więcej, lub mniej – w zależności od gustu)
- 2 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wody
- Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aby się dobrze rozpuściła, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Dynię myjemy, przekrawamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, a następnie rozdrabniamy na małe kawałki w malakserze lub Thermomixie. Tak rozdrobnioną dynię gotujemy na parze przez 20 min.
- Po tym czasie rozdrabniamy ugotowaną dynię w robocie kuchennym, aby powstała nam gładka masa. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy galaretka zaczyna powoli gęstnieć, wlewamy ją powoli do przestygniętej masy dyniowej, cały czas mieszając.
- Żelatynę wsypujemy do rondelka, a następnie zalewamy ją wodą i lekko podgrzewamy, mieszając. Nie gotujemy!
- Kiedy żelatyna nam się rozpuści, dodajemy ją od razu do masy, energicznie mieszając.
- Na koniec wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy na średnich obrotach, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowaną masę dyniową wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy jej stężenie.
- Kiedy masa będzie już dość gęsta, wylewamy ją na tartę, po czym ponownie odstawiamy do lodówki.
Ponieważ nie patrzyłam na zegarek, kiedy czekałam na stężenie masy (szczęśliwi czasu nie liczą 😀 ), nie jestem teraz w stanie z dokładnością Wam określić, jak długo trzeba czekać na ten proces. Chyba pół godziny, do godzinki, choć pewności nie mam 🙂
Masa śmietanowa
Składniki i przygotowanie:
- 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
- fix do śmietany
- 2 lub 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny + woda
- ok. 200 g płatków migdałowych
- Zimną kremówkę miksujemy razem z fix’em, aż do powstania bitej śmietany.
- Osobno przygotowujemy w garnuszku żelatynę w taki sam sposób, jak to opisałam w przygotowaniu masy dyniowej: pkt. 5.
- Kiedy żelatyna nam się rozpuści, dodajemy ją od razu do ubitej śmietany, energicznie mieszając.
- Na koniec wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy na średnich obrotach, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowaną masę nakładamy na stężałą masę dyniową.
- Całość posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do lodówki.
Tarta jest smaczniejsza na na następny dzień – wtedy spód robi się bardziej miękki, dzięki masie dyniowej. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Według mojego męża jest pyszne – a na słodkościach zna się bardzo dobrze 😉 Po więcej przepisów związanych z deserami zapraszam tutaj.
Życzę Wam smacznego!
Ania 🙂