Zupa brokułowa-krem. Przepis na Thermomix
Dziś chcę Wam podać mój pomysł na szybki obiad: zupa brokułowa – krem. Przepis ten podaję Wam tylko w wersji na Thermomix, ponieważ po pierwsze od lat nie mogę bez niego żyć 😉 Z drugiej zaś strony nie zniosłabym myśli, że marnuję dwukrotnie swój czas na przygotowanie tego przepisu w wersji klasycznej. Na ten moment nie mogę sobie na to za bardzo pozwolić z powodu innych, ważnych dla mnie obowiązków 🙂 Dlatego tym razem przepis jest właśnie w takiej formie. Chciałam Wam udostępnić go już dawno, ale nie miałam ku temu dobrej okazji. Ta zupa brokułowa – krem jest bardzo łatwa i szybka do wykonania, co z pewnością dla niektórych z Was może być dość istotne.
Jeśli ktoś z Was nie posiada urządzenia tego typu (na rynku są też dostępne tańsze zamienniki) – możecie oczywiście zrobić tę zupę w wersji klasycznej. Niestety nie wiem, jak proporcjonalnie ułoży się u Was kwestia gotowania warzyw z ilością użytej do niej wody z podanych składników. Gdybym wiedziała, jak to wygląda w praktyce – na pewno zrobiłabym dla Was dwie wersje tego przepisu. Na ten moment zależy mi jednak na jak największej optymalizacji czasu, przykładowo ze względu na studia. Kiedy będę miała więcej czasu – prawdopodobnie wprowadzę tutaj tego typu zmianę 🙂
Zupa brokułowa – krem
Potrzebne składniki:
- jeden brokuł średniej wielkości
- marchew – 1 szt.
- korzeń pietruszki – 1 szt.
- 1 cebula średniej wielkości lub dwie małe
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500-600 ml wody
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki naturalnej włoszczyzny z dodatkiem soli*
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki kozieradki, oregano, majeranku i pieprzu – jeśli chcecie, użyjcie dowolnych innych przypraw 🙂
*jeśli takiej nie posiadacie, użyjcie klasycznej włoszczyzny w formie przypraw i osobno dodajcie ok. 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania. Wersja na Thermomix
- Z brokułu oddzielamy osobne różyczki i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go do naczynia miksującego.
- Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy je do naczynia i rozdrabniamy razem z brokułem 8-10s/obr.4.
- Zmielone warzywa wrzucamy do koszyczka, naczynie zalać 350 ml wody. Całość gotujemy w koszyczku przez 20 min/Varoma/obr.2.
- W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, którą kroimy na ćwiartki.
- Kiedy warzywa będą gotowe, przekładamy je na chwilę do osobnego naczynia razem z wodą, w której je gotowaliśmy.
- Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy oliwę i smażymy 3 min/Varoma/obr.2-3.
- Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz pozostałą wodę potrzebną do zrobienia zupy – czyli około 250 ml. Mieszamy 15s/obr.6.
- Do zupy dodajemy włoszczyznę oraz przyprawy. Gotujemy 5 min/800/obr.2-3.
- Na sam koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy 30s/obr.3.
I gotowe! Zupę można zjeść z grzankami, świeżymi ziołami lub bez żadnych dodatków – wedle uznania.
Po więcej przepisów spod mojej ręki, zapraszam tutaj. Na razie są głównie w wersji na słodko (wolę raczej piec, niż gotować), ale wciąż nad tym pracuję 😉
Tymczasem życzę Wam smacznego!
Ania