DESERY,  PRZEPISY

Ciasto ze słonecznikiem i masą budyniową

Zanim udało mi się w pełni dopracować ten przepis, musiałam zrobić dwa różne ciasta i porównać, które z nich jest lepsze 🙂 Ostatecznie, ta wersja spodobała mi się najbardziej – smaczna, lekka i nie za słodka. Dlatego w tym wpisie chcę się z Wami podzielić moim pomysłem na ciasto ze słonecznikiem i masą budyniową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować równie dobrze, jak mi 🙂 Zapraszam poniżej do przepisu .

Ciasto ze słonecznikiem. Przepis na biszkopt

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek
  • 120 g mąki pszennej/tortowej
  • 110 g mąki ryżowej*
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

*Jeśli nie macie mąki ryżowej, możecie użyć samą mąkę pszenną lub tortową.

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni.
  2. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy do niej żółtka, mieszając na niskich obrotach.
  3. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, a następie dodajemy po łyżce do ubitych jajek, cały czas delikatnie mieszając.
  4. Kiedy nasze ciasto jest już gotowe, delikatnie wykładamy je na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez ok. 25 min na środkowej płycie.
  6. Po upieczeniu czekamy chwilę, aby biszkopt nam nie opadł. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Po ostygnięciu, kroimy biszkopt w poprzek na dwie części o podobnej grubości.
  8. Na przekrojony biszkopt możemy równomiernie wylać poncz*, aby był bardziej miękki.

*Poncz możemy przygotować z herbaty, kawy lub alkoholu. Ja przygotowałam klasyczny z herbaty (1 saszetka + ok. 300 ml wody), ale kawowy będzie równie smaczny.

Przepis na poncz kawowy:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ok. 300 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki alkoholu (np. likieru)

Zagotowaną wodę wlewamy ją do miski z kawą rozpuszczalną. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Następnie całość równomiernie wylewamy na biszkopt.

IMG 4105 1024x683 Ciasto ze słonecznikiem i masą budyniową

Karmelizowany słonecznik

Potrzebne składniki:

  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • cukier wanilinowy*
  • masa kajmakowa, ok. 200-250 g

Sposób przygotowania:

  1. Pozostawiamy nagrzany piekarnik do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki dajemy do garnka i mieszamy, podgrzewając całość na średniej mocy palnika.
  3. Na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy równomiernie słonecznik.
  4. Pieczemy przez ok. 10-12 min. na środkowej płycie.
  5. Po wyciągnięciu słonecznika, czekamy aż wystygnie. Następnie go kruszymy.

Przepis na masę budyniową

Potrzebne składniki:

  • 1 litr mleka (obojętnie, jakiego rodzaju)
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 80-100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Około 3/4 litra mleka wlewamy do garnka i zaczynamy gotować.
  2. W tym samym czasie resztę mleka wlewamy do miski, wsypujemy budyń oraz cukier i dokładnie mieszamy. Do tego celu polecam posłużyć się ręczną klepaczką 🙂
  3. Kiedy mleko zacznie nam wrzeć, zalewamy je przygotowanym budyniem z cukrem.
  4. Zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszamy, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Następnie ściągamy garnek z palnika.
  5. Osobno przygotowujemy żelatynę. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy wodą, a następnie na małym ogniu rozpuszczamy całość. Nie gotujemy – żelatyna ma się nam tylko rozpuścić.
  6. Kiedy żelatyna będzie gotowa, od razu wlewamy ją do masy budyniowej, jednocześnie mieszając.
  7. Do ciepłej (nie gorącej!) masy dodajemy miękkie masło i mieszamy. Powinno się samo delikatnie rozpuścić.
  8. Całą masę pozostawiamy do ostygnięcia.

Przekładanie ciasta

  1. Na spód jednej warstwy biszkoptu nakładamy wystygniętą i powoli gęstniejącą masę budyniową.
  2. Wykładamy drugą warstwę biszkoptu.
  3. Na wierzch ciasta rozprowadzamy równomiernie niewielką warstwę masy kajmakowej.
  4. Całość posypujemy słonecznikiem.
  5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na następny dzień 🙂

Podsumowanie

Wiem, że całość przepisu może się wydawać dość skomplikowana i czasochłonna. Mogę Wam jednak zagwarantować, że przygotowanie go jest bardzo szybkie i sprawne 🙂 Według mnie tego typu ciasto sprawdzi się idealnie na ten jesienny czas. Jeśli ktoś z Was chce zaczerpnąć trochę innych pomysłów na domowe wypieki, to zapraszam tutaj.

Na zakończenie, już teraz życzę Wam smacznego 🙂

Ania

IMG 4113 1024x598 Ciasto ze słonecznikiem i masą budyniową
IMG 4106 1024x683 Ciasto ze słonecznikiem i masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *