Przepis na fit pierogi leniwe + zestawienie kaloryczne
Dziś chcę Wam podać mój prosty i szybki przepis na pierogi leniwe typu fit – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ryżowej. Nie bardzo przepadam za wyłącznym używaniem mąki pszennej w różnego rodzaju przepisach – lubię kiedy coś jest raczej sycące, niż chwilowo zapychające – dlatego przyszedł mi raz pomysł na takie właśnie pierogi. Dodatkowo tworząc ten wpis odkryłam, że zupełnie innym pojęciem są kopytka i zupełnie co innego to pierogi leniwe – dla mnie zawsze to było to samo 😀 Teraz już będę wiedzieć, że kopytka są raczej z ziemniakami, a pierogi z twarogiem – choć są oczywiście odstępstwa od tej reguły, ale my tutaj nie o tym chcemy mówić. Ten przepis należy u mnie do tych, które stosuję w sytuacjach czysto awaryjnych – kiedy np. nie chce mi się robić bardziej skomplikowanego obiadu, albo gdy jestem zasypana licznymi obowiązkami i siłą rzeczy muszę coś zrobić w wersji na szybko.
Fit pierogi leniwe. Przepis
Potrzebne składniki na pierogi / 2- 3 os:
- 450 g twarogu półtłustego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na zasmażkę:
- kasza manna
- masło
- miód
Wszystkie składniki podałam Wam ogólnie, ponieważ nie mam szczerze mówiąc bladego pojęcia, jakie stosuję dokładnie proporcje i jakie z nich są najlepsze 🙂 Proporcje to chyba 1 : 1 : 2 – 1 łyżka miodu : 1 łyżka masła : 2 łyżki kaszy mannej. Choć w praktyce wychodzi to u mnie naprawdę różnie – jeśli chcę, aby moja zasmażka była bardziej mokra i tłusta, dodaję więcej masła, innym razem więcej kaszy lub miodu, kiedy chcę się wręcz zasłodzić obiadem. Tutaj także wszystko zależy od Waszego uznania. Poniżej w pkt. 7 podaję, od czego najlepiej zacząć.
Sposób wykonania:
1. Wszystkie podane składniki należy wymieszać. Jeśli macie taką możliwość, polecam Wam użyć do tego celu Thermomix – u siebie nastawiam obr. 3- 3,5 / 1 min. Jeśli nie posiadacie urządzenia tego typu, możecie też wszystko wymieszać ręcznie (mąż może pomóc 🙂 ) lub przy użyciu malaksera bądź innego robota kuchennego.
2. Kiedy wszystkie składniki są już wymieszane, na oprószonej mąką stolnicy wykładamy ciasto, tworząc z niego dwie części.
3. Na każdej z dwóch wydzielonych części formujemy w wałek, a następnie nożem przycinamy pod lekkim kątem na małe części, kształtem przypominające kopytka.
4. Każdego pokrojonego w ten sposób pierożka odkładamy na bok – ważne, aby pod spodem miejsce to było obsypane mąką. Dzięki temu pierogi nie przykleją się nam do stolnicy.
5. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kiedy zaczyna się gotować, zmniejszamy lekko ogień i wrzucamy nasze pierogi – najlepiej połowę z otrzymanych porcji.
6. Gotujemy przez ok. 1 minutę – do czasu, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
7. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. W małym garnuszku na lekkim ogniu podgrzewamy masło razem z miodem. Kiedy nam się rozpuści – dodajemy kaszę manną. Osobno możemy też lekko rozpuścić dodatkowo masło, aby polać nim nasze pierogi.
8. Przy wyciąganiu pierogów łyżką z drobnymi oczkami, starajmy się maksymalnie odsączyć je z wody. Wykładamy od razu na talerze.
9. Nakładamy zasmażkę, polewamy rozpuszczonym masłem i zajadamy się ze smakiem 🙂
Pierogi leniwe – zestawienie kaloryczne
Ponieważ ten weekend mam dość pracowity w wymiarze studiów – tym razem tabelkę przygotował mój kochany mąż. Oto, jak się przedstawiają nasze pierogi leniwe w wymiarze składników odżywczych – bez zasmażki:
Składnik | Waga [g] | Białko [g] | Węglowodany [g] | Tłuszcze [g] | Energia [kcal] |
Twaróg półtłusty | 450 | 81 | 16,65 | 21,15 | 594 |
Jajko M | 51 | 6,4 | 0,3 | 4,9 | 71 |
Mąka pszenna | 100 | 11,1 | 71,7 | 1,2 | 343 |
Mąka pszenna pełnoziarnista | 100 | 14,4 | 51,1 | 3,3 | 324 |
Mąka ryżowa | 30 | 1,8 | 23,7 | 0,3 | 104,4 |
Ilość łącznie | 731 | 114,7 | 163,45 | 30,85 | 974,4 |
Na 100 g kopytek przed ugotowaniem | – | 15,7 | 22,4 | 4,2 | 2410,8 |
Mam nadzieję, że ten przepis okaże się dla Was przydatny, smaczny i tak samo szybki i łatwy do wykonania, jak ma to miejsce u mnie. Po więcej przepisów – zarówno na obiad, jak i desery – zapraszam tutaj 🙂
Życzę Wam smacznego!
Ania
8 komentarzy
Justyna
Witam, w tabelce kaloryczności jest błąd, 450 g twarogu nie ma 132 kcal.
W związku z tym kaloryczność przygotowanej potrawy też jest większa niż podana. Pozdrawiam 🙂
Biała Nić
Witam serdecznie 🙃 Rzeczywiście, mój błąd! W tym jednym, najistotniejszym przykładzie zapomniałam o proporcji 🙈 Dobrze, że ktoś z zaglądających dokładnie weryfikuje treści, dziękuję pięknie za informację! Tabelka poprawiona 🙂 Pozdrawiam!
Ema fit
Uwielbiam leniwe! Tych w wersji fit jeszcze nie jadłam, ale na pewno wypróbuję <3 Bardzo fajna alternatywa 😀
Biała Nić
Dziękuję 🙂 Też bardzo lubię taki rodzaj pierogów! Mogłabym ich sporo zjeść – dlatego w bardziej „lekkiej” wersji ogromnie się przydają… 😉 To w takim razie smacznego! 😀
Aparatamentydomlux
Leniwe to dla mnie smak dziecińśtwa, pamiętam, gdy robiła je mama. Może i ja kiedyś spróbuje odtworzyć. Wspaniałe wspomnienia. Zawsze czytam twoje wpisy z uśmiechem na twarzy. 🙂
Biała Nić
Zgadzam się z Tobą – leniwe to wspomnienie z dziecięcych lat, bez dwóch zdań… 🙂 Trzymam mocno kciuki, by udało Ci się odwzorować „ten” smak! Miło mi także wiedzieć, że chętnie mnie czytasz i daje Ci to powód do radości 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Studio Progress
Smak dzieciństwa! Nie mogę się doczekać, aż sama wypróbuję, w weekend siadam do gotowania <3
Biała Nić
Zgadzam się! To w takim razie powodzenia i smacznego 🙂