fit pierogi leniwe przepis
OBIADY,  PRZEPISY

Przepis na fit pierogi leniwe + zestawienie kaloryczne

Dziś chcę Wam podać mój prosty i szybki przepis na pierogi leniwe typu fit – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ryżowej. Nie bardzo przepadam za wyłącznym używaniem mąki pszennej w różnego rodzaju przepisach – lubię kiedy coś jest raczej sycące, niż chwilowo zapychające – dlatego przyszedł mi raz pomysł na takie właśnie pierogi. Dodatkowo tworząc ten wpis odkryłam, że zupełnie innym pojęciem są kopytka i zupełnie co innego to pierogi leniwe – dla mnie zawsze to było to samo 😀 Teraz już będę wiedzieć, że kopytka są raczej z ziemniakami, a pierogi z twarogiem – choć są oczywiście odstępstwa od tej reguły, ale my tutaj nie o tym chcemy mówić. Ten przepis należy u mnie do tych, które stosuję w sytuacjach czysto awaryjnych – kiedy np. nie chce mi się robić bardziej skomplikowanego obiadu, albo gdy jestem zasypana licznymi obowiązkami i siłą rzeczy muszę coś zrobić w wersji na szybko.

Fit pierogi leniwe. Przepis

Potrzebne składniki na pierogi / 2- 3 os:

  • 450 g twarogu półtłustego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na zasmażkę:

  • kasza manna
  • masło
  • miód

Wszystkie składniki podałam Wam ogólnie, ponieważ nie mam szczerze mówiąc bladego pojęcia, jakie stosuję dokładnie proporcje i jakie z nich są najlepsze 🙂 Proporcje to chyba 1 : 1 : 2 – 1 łyżka miodu : 1 łyżka masła : 2 łyżki kaszy mannej. Choć w praktyce wychodzi to u mnie naprawdę różnie – jeśli chcę, aby moja zasmażka była bardziej mokra i tłusta, dodaję więcej masła, innym razem więcej kaszy lub miodu, kiedy chcę się wręcz zasłodzić obiadem. Tutaj także wszystko zależy od Waszego uznania. Poniżej w pkt. 7 podaję, od czego najlepiej zacząć.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie podane składniki należy wymieszać. Jeśli macie taką możliwość, polecam Wam użyć do tego celu Thermomix – u siebie nastawiam obr. 3- 3,5 / 1 min. Jeśli nie posiadacie urządzenia tego typu, możecie też wszystko wymieszać ręcznie (mąż może pomóc 🙂 ) lub przy użyciu malaksera bądź innego robota kuchennego.

2. Kiedy wszystkie składniki są już wymieszane, na oprószonej mąką stolnicy wykładamy ciasto, tworząc z niego dwie części.

3. Na każdej z dwóch wydzielonych części formujemy w wałek, a następnie nożem przycinamy pod lekkim kątem na małe części, kształtem przypominające kopytka.

4. Każdego pokrojonego w ten sposób pierożka odkładamy na bok – ważne, aby pod spodem miejsce to było obsypane mąką. Dzięki temu pierogi nie przykleją się nam do stolnicy.

5. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kiedy zaczyna się gotować, zmniejszamy lekko ogień i wrzucamy nasze pierogi – najlepiej połowę z otrzymanych porcji.

6. Gotujemy przez ok. 1 minutę – do czasu, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.

7. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. W małym garnuszku na lekkim ogniu podgrzewamy masło razem z miodem. Kiedy nam się rozpuści – dodajemy kaszę manną. Osobno możemy też lekko rozpuścić dodatkowo masło, aby polać nim nasze pierogi.

8. Przy wyciąganiu pierogów łyżką z drobnymi oczkami, starajmy się maksymalnie odsączyć je z wody. Wykładamy od razu na talerze.

9. Nakładamy zasmażkę, polewamy rozpuszczonym masłem i zajadamy się ze smakiem 🙂

Pierogi leniwe – zestawienie kaloryczne

Ponieważ ten weekend mam dość pracowity w wymiarze studiów – tym razem tabelkę przygotował mój kochany mąż. Oto, jak się przedstawiają nasze pierogi leniwe w wymiarze składników odżywczych – bez zasmażki:

SkładnikWaga [g]Białko [g]Węglowodany [g]Tłuszcze [g]Energia [kcal]
Twaróg półtłusty4508116,6521,15594
Jajko M516,40,34,971
Mąka pszenna10011,171,71,2343
Mąka pszenna pełnoziarnista10014,451,13,3324
Mąka ryżowa301,823,70,3104,4
Ilość łącznie731114,7163,4530,85974,4
Na 100 g kopytek przed ugotowaniem15,722,44,22410,8
Uwaga! W wersji mobilnej, w razie potrzeby przesuń tabelę palcem, by zobaczyć całość 😉

Mam nadzieję, że ten przepis okaże się dla Was przydatny, smaczny i tak samo szybki i łatwy do wykonania, jak ma to miejsce u mnie. Po więcej przepisów – zarówno na obiad, jak i desery – zapraszam tutaj 🙂

Życzę Wam smacznego!

Ania

IMG 6206 1 1024x544 Przepis na fit pierogi leniwe + zestawienie kaloryczne
IMG 6205 1 1024x635 Przepis na fit pierogi leniwe + zestawienie kaloryczne

8 komentarzy

  • Justyna

    Witam, w tabelce kaloryczności jest błąd, 450 g twarogu nie ma 132 kcal.
    W związku z tym kaloryczność przygotowanej potrawy też jest większa niż podana. Pozdrawiam 🙂

  • Biała Nić

    Witam serdecznie 🙃 Rzeczywiście, mój błąd! W tym jednym, najistotniejszym przykładzie zapomniałam o proporcji 🙈 Dobrze, że ktoś z zaglądających dokładnie weryfikuje treści, dziękuję pięknie za informację! Tabelka poprawiona 🙂 Pozdrawiam!

    • Biała Nić

      Dziękuję 🙂 Też bardzo lubię taki rodzaj pierogów! Mogłabym ich sporo zjeść – dlatego w bardziej „lekkiej” wersji ogromnie się przydają… 😉 To w takim razie smacznego! 😀

  • Aparatamentydomlux

    Leniwe to dla mnie smak dziecińśtwa, pamiętam, gdy robiła je mama. Może i ja kiedyś spróbuje odtworzyć. Wspaniałe wspomnienia. Zawsze czytam twoje wpisy z uśmiechem na twarzy. 🙂

    • Biała Nić

      Zgadzam się z Tobą – leniwe to wspomnienie z dziecięcych lat, bez dwóch zdań… 🙂 Trzymam mocno kciuki, by udało Ci się odwzorować „ten” smak! Miło mi także wiedzieć, że chętnie mnie czytasz i daje Ci to powód do radości 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *