Przepis na „lukier idealny” do ciastek i pierniczków :)
Ten wpis będzie bardzo krótki i rzeczowy. Podczas przygotowań przedświątecznych związanych z wypiekami, postanowiłam ostatecznie znaleźć swój własny przepis na „lukier idealny” do ciastek i pierniczków. Taki, który byłby odpowiednio gęsty, trwały, nie kruszył się i nie był klejący. Po kilku próbach z różnym skutkiem, ostatecznie się udało! 🙂 Poniżej przedstawiam Wam mój prosty przepis do dekorowania różnego rodzaju wypieków.
Przepis na lukier:
Potrzebne składniki:
- 350 g zwykłego cukru*
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej
*jeśli nie posiadamy Thermomix’a lub urządzenia, które zmieli nam klasyczny cukier, możemy użyć 270 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Do Thermomix’a (lub podobnego naczynia) wsypujemy cukier i mielimy 10 s / obr. 10.
- Osobno wyparzamy przez ok. 10 s. surowe jajko, zalane wrzącą wodą.
- Do zmielonego w naczyniu cukru dodajemy samo białko.
- Dodajemy wodę, sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. U mnie 3 min. / obr. 3 / 50 stopni**.
- Gotowy lukier wlewamy do wyciskarki (można całość lub część – jak Wam wygodniej) i dekorujemy ciastka / pierniczki.
- Udekorowane wypieki pozostawiamy do porządnego wystygnięcia, w zależności od grubości lukru. U siebie pozostawiam je od ok. 40 min do godziny.
**lukier dodatkowo podgrzewamy mieszając, by zrobił się bardziej jednolity i lepiej się rozprowadzał.
„Lukier idealny”. Słowa końcowe
Do zrobienia tego typu lukru, bez wątpienia bardzo się przydaje robot kuchenny. Ale nawet bez jakiegokolwiek robota, wykonanie go może całkiem dobrze wyjść – jedynym ewentualnym warunkiem jest wtedy posiadanie gotowego cukru pudru. Pamiętam, jak w moim domu rodzinnym lukier ubijało się ręcznie za pomocą okrągłej łyżki, w misce z wyżłobieniami. Zawsze pod wykonaniu takiego ręcznego lukru, sporo go podjadałam… 😉
Mam nadzieję, że powyższy przepis okaże się Wam przydatny! Jeśli tak – będę wdzięczna za podzielenie się Waszą opinią i efektami. A dla zainteresowanych świątecznymi wypiekami, które można polukrować – zapraszam do moich przepisów na kruche ciasteczka oraz ciastka korzenne.
Życzę Wam przyjemnego i spokojnego szykowania się do Świąt! 🙂
Ania