lukier idealny przepis
DESERY,  PRZEPISY

Przepis na „lukier idealny” do ciastek i pierniczków :)

Ten wpis będzie bardzo krótki i rzeczowy. Podczas przygotowań przedświątecznych związanych z wypiekami, postanowiłam ostatecznie znaleźć swój własny przepis na „lukier idealny” do ciastek i pierniczków. Taki, który byłby odpowiednio gęsty, trwały, nie kruszył się i nie był klejący. Po kilku próbach z różnym skutkiem, ostatecznie się udało! 🙂 Poniżej przedstawiam Wam mój prosty przepis do dekorowania różnego rodzaju wypieków.

Przepis na lukier:

Potrzebne składniki:

  • 350 g zwykłego cukru*
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej

*jeśli nie posiadamy Thermomix’a lub urządzenia, które zmieli nam klasyczny cukier, możemy użyć 270 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Do Thermomix’a (lub podobnego naczynia) wsypujemy cukier i mielimy 10 s / obr. 10.
  2. Osobno wyparzamy przez ok. 10 s. surowe jajko, zalane wrzącą wodą.
  3. Do zmielonego w naczyniu cukru dodajemy samo białko.
  4. Dodajemy wodę, sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. U mnie 3 min. / obr. 3 / 50 stopni**.
  5. Gotowy lukier wlewamy do wyciskarki (można całość lub część – jak Wam wygodniej) i dekorujemy ciastka / pierniczki.
  6. Udekorowane wypieki pozostawiamy do porządnego wystygnięcia, w zależności od grubości lukru. U siebie pozostawiam je od ok. 40 min do godziny.

**lukier dodatkowo podgrzewamy mieszając, by zrobił się bardziej jednolity i lepiej się rozprowadzał.

„Lukier idealny”. Słowa końcowe

Do zrobienia tego typu lukru, bez wątpienia bardzo się przydaje robot kuchenny. Ale nawet bez jakiegokolwiek robota, wykonanie go może całkiem dobrze wyjść – jedynym ewentualnym warunkiem jest wtedy posiadanie gotowego cukru pudru. Pamiętam, jak w moim domu rodzinnym lukier ubijało się ręcznie za pomocą okrągłej łyżki, w misce z wyżłobieniami. Zawsze pod wykonaniu takiego ręcznego lukru, sporo go podjadałam… 😉

Mam nadzieję, że powyższy przepis okaże się Wam przydatny! Jeśli tak – będę wdzięczna za podzielenie się Waszą opinią i efektami. A dla zainteresowanych świątecznymi wypiekami, które można polukrować – zapraszam do moich przepisów na kruche ciasteczka oraz ciastka korzenne.

Życzę Wam przyjemnego i spokojnego szykowania się do Świąt! 🙂

Ania

IMG 1967 edited 1024x811 Przepis na lukier idealny do ciastek i pierniczków :)
IMG 2042 edited 1024x591 Przepis na lukier idealny do ciastek i pierniczków :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *