ciasteczka
DESERY,  PRZEPISY

Kruche ciasteczka do wykrawania – z cynamonem i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Przepis i zestawienie kaloryczne

Dziś pozostał już miesiąc do Wigilii! Stąd w moim domu następują powolne ukierunkowania na sezon świąteczny. Tym razem zaczęłam od eksperymentów z przepisem na kruche ciasteczka do wykrawania 🙂

Tego roku odnalazłam w domu rodzinnym mój segregator z różnego rodzaju słodkimi przepisami, które tworzyłam w czasach, gdy chodziłam jeszcze do szkoły. Wtedy sporo piekłam, bo nie znałam jeszcze szycia 😉 Podany poniżej przepis to moja aktualna modernizacja trzech różnych przepisów na maślane ciasteczka, które znalazłam w tym segregatorze. Miałam tam głównie ciasteczka w formie do wyciskania przez maszynkę do ciastek.

Chciałam je jednak zrobić w formie typowo świątecznej i choć trochę mniej przesycone zwykłą mąką pszenną. A także z dodatkiem składnika, dzięki któremu ciasto byłoby w wersji do wykrawania. Udało się! Poniżej podaję Wam zebrany w jedno przepis na kruche ciasteczka z cynamonem i mąką pszenną pełnoziarnistą, a także całościowe zestawienie kaloryczne. Takiej tabeli dawno nie było, a tu się już jednak przyda – w końcu na czas Świąt, warto nieco bardziej zwrócić uwagę na ilość spożywanych tłuszczy i węglowodanów – aby za poza prezentami, nie przybyło też czegoś więcej 😉

Kruche ciasteczka z cynamonem. Przepis

Potrzebne składniki / 42 szt. ciastek:

  • 370 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 200 g miękkiego (ale nie za bardzo!) masła, pokrojonego w kostkę
  • 80 g cukru pudru (lub więcej, w zależności od uznania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek / oleju
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej*

Aby nasze ciasteczka były tylko kruche i maślane – można zrezygnować cynamonu i mąki pełnoziarnistej, dodając tylko pszenną (wtedy 450 g) 🙂

*opcjonalnie – jeśli chcemy, by ciasteczka były bardziej wyrośnięte

Sposób przygotowania

  1. Do Thermomix’a / robota kuchennego / malaksera dodajemy wszystkie składniki.
  2. Całość dokładnie wyrabiamy. W Thermomix’ie nastawiam program na Interwał / 3 min.
  3. W tym czasie przygotowujemy miejsce do pieczenia – blachę wykładamy papierem, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  4. Przygotowujemy stolnicę i lekko ją oprószamy mąką pszenną.
  5. Wyrobione ciasto wyciągamy z naczynia i formujemy w rękach na gładką, plastyczną masę.
  6. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na grubość ok 3 mm. W razie potrzeby lekko przysypywać mąką (byle nie za dużo, bo wtedy ciasto się nie będzie lepić 😉 ). Wykrawamy ciasteczka.
  7. Przygotowane ciastka nakładamy na blachę w odległości ok 0,5 cm – zwłaszcza, jeśli robimy je z dodatkiem sody.
  8. Ciasteczka pieczemy przez ok. 13 min na środkowej wysokości piekarnika.
  9. Po upieczeniu wykładamy od razu ciastka na kratkę, by przestygły.
  10. Po wystygnięciu albo dekorujemy lukrem*, albo od razu zjadamy. Smacznego!

* TUTAJ znajdziecie mój przepis na „lukier idealny” 🙂

Kruche ciasteczka do wykrawania. Podsumowanie

Przepis jest jak widać dość prosty, a samo wykonanie ciasteczek idzie całkiem sprawnie. Zwłaszcza, jeśli ma się obok małych pomocników – bo tworzenie ciasteczek to w końcu świetny sposób na spędzenie czasu z dziećmi 🙂 U nas Kruszyna tego roku też pomaga w stopniowych przygotowaniach do Bożego Narodzenia. Z pewnością do Świąt upieczemy jeszcze niejedną partię tych ciastek, bo są przepyszne 🙂 I co też jest ważne – choć trochę zdrowsze, niż wersja tylko ze zwykłą mąką pszenną.

Ponieważ nie przepadam za skrajnymi zmianami na zasadzie „dobra, to od dzisiaj wszystko świątecznie!”, pewnie będą się tu też przewijać klasyczne, proste wpisy poza tematem Bożego Narodzenia. Zmiany wystroju, wszelkie przygotowania, wypieki – idą u nas zawsze dość subtelnie do przodu. Lubię stwarzać sobie i nam możliwość cieszenia się także samym etapem powolnych zmian – bo to też jest potrzebne 🙂

Trzymajcie się i do kolejnego wpisu! A po więcej słodkich przepisów zapraszam tutaj

Ania 🙂

Zestawienie kaloryczne

IlośćBTWkcal
1 ciastko (18g)1,584,739,4891,32
100g (~6 szt.)8,7826,2852,67507,33
42 szt.66,47198,78398,053835,5
IMG 1214 1024x683 Kruche ciasteczka do wykrawania   z cynamonem i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Przepis i zestawienie kaloryczne
IMG 1197 1007x1024 Kruche ciasteczka do wykrawania   z cynamonem i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Przepis i zestawienie kaloryczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *