Szarlotka z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej
Trochę czasu mi zajęło, zanim sobie przypomniałam, jaki był dokładny przepis na moją autorską szarlotkę. Zmodernizowałam tylko składniki w kruchym cieście, bo w podstawowym przepisie była tylko mąka pszenna. Postanowiłam zrobić choć trochę pożywniejszą wersję z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej 🙂
Duszone jabłka:
Składniki i sposób przygotowania:
- około 3 kg jabłek
- cynamon
- cukier/cukier puder
- woda
- Wszystkie umyte jabłka obieramy i wyciągamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Możemy też użyć do tego malakser lub Thermomix 😉
- Do dużego garnka wlewamy taką ilość wody, aby całe dno było zakryte. Do wody wsypujemy cukier – w zależności od tego, jak słodkie chcemy mieć ciasto, możemy dodać albo więcej, albo mniej. Ja wsypałam około 20 g cukru.
- Podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając, a następnie dodajemy cynamon (podobnie, jak z cukrem – ile tylko chcemy). Ja dodałam 3 kopiaste łyżki.
- Wsypujemy przygotowane jabłka, a następnie całość dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10-15 min, mieszając co jakiś czas.
- Podgrzewamy jabłka jeszcze przez jakiś czas bez przykrycia, aby się pozbyć nadmiaru wody. Całość pozostawiamy do ostygnięcia – niech piękny aromat jabłek i cynamonu unosi się w powietrzu 🙂
Kruche ciasto:
Składniki na spód ciasta:
- 130 g zimnego masła
- 130 g mąki pszennej
- 65 g mąki żytniej
- 65 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g cukru / cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego*
- Nastawiamy piekarnik na 1800.
- Masło kroimy w kostkę, a następnie ze wszystkich składników dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy ciasto, rozprowadzając je rękami.
- Konsystencja ciasta powinna być plastyczna. Gdy okaże się być zbyt klejące, dodajemy trochę więcej mąki
* opcjonalnie
Składniki na kruszonkę:
- 70 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki żytniej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 12%
- 30 g cukru / cukru pudru
Masło kroimy w kostkę, a następnie ze wszystkich składników dokładnie wyrabiamy ciasto. Staramy się je wyrabiać w taki sposób, aby się ze sobą nadmiernie nie sklejało.
Przygotowanie do pieczenia:
- Na gotowy, uformowany na blaszce spód ciasta wykładamy przestygnięte jabłka. Jeśli razem z jabłkami wpadnie nam do formy trochę wody, nic się nie stanie – u mnie tak się zdarzyło parę razy i wciąż wychodzi bardzo smaczne 🙂
- W zależności od upodobań, można z kruszonki układać formy lub wyłożyć gotowe, delikatnie wyrobione kuleczki na wierzch jabłek.
- Całość pieczemy w 1800 przez ok 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Przyznam się, że szarlotka to moje ulubione ciasto! Wiem, że niektórzy wolą bardziej „zbitą” i zmieloną wersję nadzienia. Ja zaś bardzo lubię, kiedy w cieście są widoczne kawałki jabłek, a jednocześnie są delikatnie miękkie i obłędnie pachną cynamonem… Do tego odrobina kruchego ciasta, lody waniliowe i trochę bitej śmietany. Jeśli do tego wszystkiego dodam ciepłą, aromatyczną kawkę, to mam istny raj na ziemi! 🙂
Życzę wszystkim smacznego! 🙂
Ania