szarlotka
DESERY,  PRZEPISY

Szarlotka z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej

Trochę czasu mi zajęło, zanim sobie przypomniałam, jaki był dokładny przepis na moją autorską szarlotkę. Zmodernizowałam tylko składniki w kruchym cieście, bo w podstawowym przepisie była tylko mąka pszenna. Postanowiłam zrobić choć trochę pożywniejszą wersję z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej 🙂

Duszone jabłka:

Składniki i sposób przygotowania:
  • około 3 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier/cukier puder
  • woda
  1. Wszystkie umyte jabłka obieramy i wyciągamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Możemy też użyć do tego malakser lub Thermomix 😉
  2. Do dużego garnka wlewamy taką ilość wody, aby całe dno było zakryte. Do wody wsypujemy cukier – w zależności od tego, jak słodkie chcemy mieć ciasto, możemy dodać albo więcej, albo mniej. Ja wsypałam około 20 g cukru.
  3. Podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając, a następnie dodajemy cynamon (podobnie, jak z cukrem – ile tylko chcemy). Ja dodałam 3 kopiaste łyżki.
  4. Wsypujemy przygotowane jabłka, a następnie całość dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10-15 min, mieszając co jakiś czas.
  5. Podgrzewamy jabłka jeszcze przez jakiś czas bez przykrycia, aby się pozbyć nadmiaru wody. Całość pozostawiamy do ostygnięcia – niech piękny aromat jabłek i cynamonu unosi się w powietrzu 🙂
20190607 121938 1024x866 Szarlotka z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej

Kruche ciasto:

Składniki na spód ciasta:
  • 130 g zimnego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g mąki żytniej
  • 65 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g cukru / cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego*
  1. Nastawiamy piekarnik na 1800.
  2. Masło kroimy w kostkę, a następnie ze wszystkich składników dokładnie wyrabiamy ciasto.
  3. Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy ciasto, rozprowadzając je rękami.
  4. Konsystencja ciasta powinna być plastyczna. Gdy okaże się być zbyt klejące, dodajemy trochę więcej mąki

* opcjonalnie

Składniki na kruszonkę:
  • 70 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 15 g mąki żytniej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 12%
  • 30 g cukru / cukru pudru

Masło kroimy w kostkę, a następnie ze wszystkich składników dokładnie wyrabiamy ciasto. Staramy się je wyrabiać w taki sposób, aby się ze sobą nadmiernie nie sklejało.

20190607 121707 1 1024x917 Szarlotka z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej
Przygotowanie do pieczenia:
  1. Na gotowy, uformowany na blaszce spód ciasta wykładamy przestygnięte jabłka. Jeśli razem z jabłkami wpadnie nam do formy trochę wody, nic się nie stanie – u mnie tak się zdarzyło parę razy i wciąż wychodzi bardzo smaczne 🙂
  2. W zależności od upodobań, można z kruszonki układać formy lub wyłożyć gotowe, delikatnie wyrobione kuleczki na wierzch jabłek.
  3. Całość pieczemy w 1800 przez ok 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Przyznam się, że szarlotka to moje ulubione ciasto! Wiem, że niektórzy wolą bardziej „zbitą” i zmieloną wersję nadzienia. Ja zaś bardzo lubię, kiedy w cieście są widoczne kawałki jabłek, a jednocześnie są delikatnie miękkie i obłędnie pachną cynamonem… Do tego odrobina kruchego ciasta, lody waniliowe i trochę bitej śmietany. Jeśli do tego wszystkiego dodam ciepłą, aromatyczną kawkę, to mam istny raj na ziemi! 🙂

Życzę wszystkim smacznego! 🙂

Ania

20190607 121855 768x1024 Szarlotka z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej
20190607 122014 1 1024x808 Szarlotka z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej
20190607 121807 1 1024x768 Szarlotka z dodatkiem mąki żytniej i kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *