zapiekanka makaronowa z warzywami
OBIADY,  PRZEPISY

Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami

Jak widać, jest to już drugi przepis na obiad z makaronem. Oto zapiekanka makaronowa z warzywami i indykiem w moim wydaniu. Uwielbiam makarony, dlatego często lądują na moim talerzu. Na przyszły przepis postaram się już zrobić coś innego. Jeśli chodzi o ten – nie wiedziałam do końca, jak go dobrze nazwać. Z jednej strony jest to zapiekanka, bo końcowy etap wiąże się z pieczeniem. Z drugiej zaś – sam etap pieczenia to zaledwie 15 minut, więc ciężko to nazwać przysłowiową zapiekanką 😉

Koniec końców, jednak nazwa zapiekanka makaronowa pasowała mi tutaj najbardziej, dlatego postanowiłam ją zostawić. Same warianty pod względem wyboru składników mogą być różne. Ja za każdym razem robię ją zupełnie inaczej. Bardzo dobrze smakuje również z soczewicą, zamiast mięsa. Tym razem miałam w lodówce trochę fileta z indyka, więc postanowiłam go wykorzystać do obiadu. To, jakich użyjecie dokładnie składników do tej zapiekanki, pozostawiam Waszej inwencji twórczej i zasobom w kuchni. Tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z tym prostym i szybkim przepisem 🙂

Zapiekanka makaronowa. Przepis

Potrzebne składniki / 2 osoby :

  • 230 g makaronu penne
  • 250 g fileta z indyka
  • 2 marchewki
  • 5 różyczek brokułu
  • 1 mała papryka
  • 1/2 cebuli
  • 180-200 g sera żółtego (w kostce lub w plastrach)
  • przyprawy*: 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kozieradki, szczypta soli oraz pieprzu
  • świeża rukola
  • ok. 80 g parmezanu / Grana Padano do posypania

*jeśli chcemy, możemy wykorzystać inne przyprawy, w zależności od naszych gustów smakowych. Ja tym razem miałam ochotę na danie z dodatkiem curry 🙂

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy przez ok. 7 minut.
  2. Ugotowany penne wsypujemy do dużej miski.
  3. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Różyczki brokułu również płuczemy i rozdrabniamy na jeszcze mniejsze kawałki. Wszystko razem gotujemy przez ok. 15 min.
  4. Osobno przygotowujemy indyka, cebulę i paprykę.
  5. Fileta z indyka kroimy w małe kostki. Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy, a następnie delikatnie obtaczamy w nich pokrojone mięso.
  6. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko smażymy na patelni przez ok. 3 minuty. Następnie do całości dodajemy przyprawione mięso. Dusimy.
  7. Paprykę płuczemy, a następnie kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni. Dusimy jeszcze przez parę minut. Łączny czas przygotowywania wynosi mniej więcej 10 minut.

Sos śmietanowy:

Składniki i przygotowanie:

  • 200 g śmietany 12%
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy*: szczypta soli i pieprzu, zioła prowansalskie, kozieradka
  1. Śmietanę, majonez i oliwę mieszamy ze sobą.
  2. Do całości dodajemy rozdrobniony przez praskę czosnek.
  3. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Zapiekanka makaronowa. Na zakończenie

  1. Teraz nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki dokładnie mieszamy w misce.
  3. Parmezan rozdrabniamy na tarce, w Thermomixie albo innym robocie kuchennym. Jeśli używamy sera żółtego w kostce zamiast w plastrach, też go rozdrabniamy.
  4. Średniej wielkości naczynie żaroodporne (lub dwa małe), smarujemy delikatnie oliwą. Ja użyłam dwóch małych naczyń, aby wyszły mi gotowe porcje do jedzenia 🙂
  5. Na spód naczynia wykładamy przygotowany wcześniej makaron aż do połowy wysokości naczynia.
  6. Teraz wykładamy pierwszą warstwę sera żółtego.
  7. Następnie nakładamy pozostałą część makaronu i równomiernie rozprowadzamy pozostałą warstwę sera. Starajmy się, aby makaron był niewidoczny.
  8. Całość pieczemy przez ok 15 min.
  9. Na gotową zapiekankę nakładamy świeżą rukolę i starty parmezan / Grana Padano.

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Bardzo lubię przyrządzać tego typu zapiekanki, ponieważ są dość szybkie do zrobienia (dla mamy to zawsze duży plus 😉 ), a jednocześnie są smaczne i uniwersalne w przygotowaniu. Zawsze można wykorzystać takie warzywa, które mamy właśnie pod ręką, a nawet zrobić wersję bez mięsa. Opcji jest naprawdę dużo. Jedyne, czego wtedy nie zmieniam w całym przepisie to: sos śmietanowy, parmezan z rukolą, no i oczywiście makaron 🙂

Życzę Wam smacznego!

Ania

Ps. Wiem, że na ten moment przepisów obiadowych nie jest tutaj dużo, ale może jak raz kogoś z Was zaciekawi jeszcze jeden pomysł: Spaghetti bolognese. W planach czekają już kolejne dania… 🙂

IMG 4209 1024x744 Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami
IMG 4203 1024x683 Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *