Makaron penne ze szpinakiem i serem Feta. Przepis + zestawienie kaloryczne
Ten przepis na makron penne ze szpinakiem przeszedł dobrych kilka prób, nim udało mi się uzyskać odpowiednie w moim odczuciu proporcje oraz kolejność ich dodawania. A ponieważ z dań głównych bardzo lubię przygotowywać makarony – po raz kolejny z nowych przepisów na obiad, gra on główne skrzypce. Jako następny przepis na obiad planuję już coś znacznie innego (bo jem nie tylko makarony 😀 ), ale dzisiaj polecam wyciągnąć z zasobów kuchni piękne rureczki penne i dać sobie w kuchni mniej, niż godzinę czasu, aby przygotować w tak niewielkim czasie pyszny obiad dla całej rodzinki! Poniżej przedstawiam również tabelę kalorii na potrzeby tego dania. Tym sposobem zapraszam serdecznie do wpisu – przepisu 🙂
Makaron ze szpinakiem. Potrzebne składniki
Ilość: 4 osoby, czas przygotowania: ok. 30-40 min
Zanim przejdę do opisania całości – jeszcze dodam drobną uwagę. Podstawą tego dania jest…. mieszanie 😉 Im będzie go więcej podczas dodawania składników na patelnię, tym lepiej. Powodzenia!
Sos:
- 2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
 - 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
 - 2 ząbki czosnku
 - 5 łyżek mleka
 
Reszta składników:
- ok. 160 g mrożonego szpinaku lub ok. 125 g świeżego (zmielonego – Thermomix: 8 sek. / obr. 5)
 - 2 ząbki czosnku
 - 60 g sera Feta
 - 120 g mozarelli
 - 280 g makaronu penne
 - oliwa z oliwek do posmarowania patelni
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania
- Na początku gotujemy makaron przez ok. 10 min.
 - W tym czasie przygotowujemy sos z podanych składników, a na lekko otłuszczonej patelni zaczynamy podgrzewać szpinak ze zmielonymi ząbkami czosnku.
 - Szpinak dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
 - Ugotowany makaron osączamy z wody i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
 - Kiedy szpinak zaczyna się „zaprzyjaźniać” z czosnkiem, lekko go rozdrabniamy drewnianą szpatułką i dusimy dalej pod przykryciem na lekkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
 - W tym czasie kroimy ser Feta na małe kosteczki, a mozzarellę mielimy na drobne kawałki. Do tego celu użyłam Thermomix’u: 3 sek. / obr. 7.
 - Kiedy szpinak już się „zaaklimatyzował” – wlewamy do niego przygotowany wcześniej sos, mieszając co jakiś czas.
 - Na patelnię dodajemy rozdrobnioną mozzarellę. Całość delikatnie mieszamy, zmniejszając ogień na delikatniejszy.
 - Zaraz po tym dodajemy makaron. Całość intensywnie i długo mieszamy.
 - Kiedy mozzarella zaczyna się rozdrabniać w drobne niteczki, a sos stopniowo miesza się z makaronem i serem – pod koniec dodajemy ser Feta.
 - W tym momencie możemy albo zdjąć patelnię z ognia i delikatnie mieszać, jeśli chcemy zachować drobne kawałki Fety, albo pozostawić patelnię jeszcze na na ogniu – póki wszystkie sery nam się nie rozpuszczą.
 - Na sam koniec dodajemy podstawowe przyprawy: sól i pieprz dla polepszenia smaku.
 - I gotowe! Zaraz po wymieszaniu wszystkich składników, nakładamy ciepłe porcje na talerze.
 - Opcjonalnie można dodać na wierzch rozdrobiony parmezan lub grana padano – nadają pysznego smaczku całości 🙂
 
Podsumowanie
Tego typu sposób na obiad to na pewno świetna opcja dla osób, które uwielbiają makarony, sery i szpinak! Szykuje się je niezwykle szybko i jest przepyszne. U mnie ten sposób na obiad sprawdza się świetnie w dni, kiedy mam nieco więcej „pozaobiadowych” obowiązków i potrzebuję optymalnie zorganizować dzienny czas. I co trzeba przyznać – danie jest bardzo sycące i trzyma aż do kolacji 😉
Życzę Wam smacznego! A po więcej przepisów (nie tylko obiadowych 😉 ) zapraszam tutaj.
Ania
P.s. Poniżej przedstawiam Wam dodatkowo tabelę wartości odżywczych, którą zrobiłam na potrzeby tego dania. Mi tego typu zestawienia bardzo pomagają w układaniu dalszego jadłospisu na dany dzień – aby przykładowo nie przesadzić z dziennym zapotrzebowaniem kalorii i mniej więcej wiedzieć, czy będę mogła sobie jeszcze pozwolić na deser, czy jednak nie 😉
Uwaga! W poniższej tabeli nie został uwzględniony opcjonalny parmezan dla posypania potrawy.
| Składniki | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Kcal | 
| 2 łyżki śmietany 12% | 0,9 | 4,3 | 1,4 | 48 | 
| 1 i 1/2 łyżeczki majonezu | 0,2 | 10,8 | 0,5 | 99 | 
| 5 łyżek mleka 2 % (35 g) | 1,16 | 0,7 | 1,7 | 17 | 
| mrożony szpinak (160 g) | 4,96 | 0,64 | 3,2 | 30,4 | 
| ser Feta (60 g) | 9,2 | 13,1 | 0,12 | 156 | 
| mozzarella (120 g) | 20,64 | 27,65 | 0,77 | 334,08 | 
| makaron penne (280 g) | 19,34 | 1,65 | 86,55 | 439,09 | 
| razem / 4 os. | 56,4 | 58,84 | 94,24 | 1123,57 | 
| porcja na 1 osobę | 14,1 g | 14,71 g | 23,56 g | 280,89 | 


		
		
2 komentarze
Maria Tamara
Uwielbiam makaronowe dania, ten na wiosenny obiad wydaje się świetny:)
Biała Nić
Dziękuję! Makaron coś w sobie ma – mogłabym go jeść codziennie… 😉 Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu tej wiosny, smacznego! 😀