przepis makaron ze szpinakiem
OBIADY,  PRZEPISY

Makaron penne ze szpinakiem i serem Feta. Przepis + zestawienie kaloryczne

Ten przepis na makron penne ze szpinakiem przeszedł dobrych kilka prób, nim udało mi się uzyskać odpowiednie w moim odczuciu proporcje oraz kolejność ich dodawania. A ponieważ z dań głównych bardzo lubię przygotowywać makarony – po raz kolejny z nowych przepisów na obiad, gra on główne skrzypce. Jako następny przepis na obiad planuję już coś znacznie innego (bo jem nie tylko makarony 😀 ), ale dzisiaj polecam wyciągnąć z zasobów kuchni piękne rureczki penne i dać sobie w kuchni mniej, niż godzinę czasu, aby przygotować w tak niewielkim czasie pyszny obiad dla całej rodzinki! Poniżej przedstawiam również tabelę kalorii na potrzeby tego dania. Tym sposobem zapraszam serdecznie do wpisu – przepisu 🙂

Makaron ze szpinakiem. Potrzebne składniki

Ilość: 4 osoby, czas przygotowania: ok. 30-40 min

Zanim przejdę do opisania całości – jeszcze dodam drobną uwagę. Podstawą tego dania jest…. mieszanie 😉 Im będzie go więcej podczas dodawania składników na patelnię, tym lepiej. Powodzenia!

Sos:

  • 2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
  • 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mleka

Reszta składników:

  • ok. 160 g mrożonego szpinaku lub ok. 125 g świeżego (zmielonego – Thermomix: 8 sek. / obr. 5)
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera Feta
  • 120 g mozarelli
  • 280 g makaronu penne
  • oliwa z oliwek do posmarowania patelni
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na początku gotujemy makaron przez ok. 10 min.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos z podanych składników, a na lekko otłuszczonej patelni zaczynamy podgrzewać szpinak ze zmielonymi ząbkami czosnku.
  3. Szpinak dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Ugotowany makaron osączamy z wody i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  5. Kiedy szpinak zaczyna się „zaprzyjaźniać” z czosnkiem, lekko go rozdrabniamy drewnianą szpatułką i dusimy dalej pod przykryciem na lekkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  6. W tym czasie kroimy ser Feta na małe kosteczki, a mozzarellę mielimy na drobne kawałki. Do tego celu użyłam Thermomix’u: 3 sek. / obr. 7.
  7. Kiedy szpinak już się „zaaklimatyzował” – wlewamy do niego przygotowany wcześniej sos, mieszając co jakiś czas.
  8. Na patelnię dodajemy rozdrobnioną mozzarellę. Całość delikatnie mieszamy, zmniejszając ogień na delikatniejszy.
  9. Zaraz po tym dodajemy makaron. Całość intensywnie i długo mieszamy.
  10. Kiedy mozzarella zaczyna się rozdrabniać w drobne niteczki, a sos stopniowo miesza się z makaronem i serem – pod koniec dodajemy ser Feta.
  11. W tym momencie możemy albo zdjąć patelnię z ognia i delikatnie mieszać, jeśli chcemy zachować drobne kawałki Fety, albo pozostawić patelnię jeszcze na na ogniu – póki wszystkie sery nam się nie rozpuszczą.
  12. Na sam koniec dodajemy podstawowe przyprawy: sól i pieprz dla polepszenia smaku.
  13. I gotowe! Zaraz po wymieszaniu wszystkich składników, nakładamy ciepłe porcje na talerze.
  14. Opcjonalnie można dodać na wierzch rozdrobiony parmezan lub grana padano – nadają pysznego smaczku całości 🙂

Podsumowanie

Tego typu sposób na obiad to na pewno świetna opcja dla osób, które uwielbiają makarony, sery i szpinak! Szykuje się je niezwykle szybko i jest przepyszne. U mnie ten sposób na obiad sprawdza się świetnie w dni, kiedy mam nieco więcej „pozaobiadowych” obowiązków i potrzebuję optymalnie zorganizować dzienny czas. I co trzeba przyznać – danie jest bardzo sycące i trzyma aż do kolacji 😉

Życzę Wam smacznego! A po więcej przepisów (nie tylko obiadowych 😉 ) zapraszam tutaj.

Ania

P.s. Poniżej przedstawiam Wam dodatkowo tabelę wartości odżywczych, którą zrobiłam na potrzeby tego dania. Mi tego typu zestawienia bardzo pomagają w układaniu dalszego jadłospisu na dany dzień – aby przykładowo nie przesadzić z dziennym zapotrzebowaniem kalorii i mniej więcej wiedzieć, czy będę mogła sobie jeszcze pozwolić na deser, czy jednak nie 😉

Uwaga! W poniższej tabeli nie został uwzględniony opcjonalny parmezan dla posypania potrawy.

SkładnikiBiałko Tłuszcze Węglowodany Kcal
2 łyżki śmietany 12% 0,9 4,3 1,4 48
1 i 1/2 łyżeczki majonezu 0,2 10,80,599
5 łyżek mleka 2 % (35 g)1,160,71,717
mrożony szpinak (160 g)4,960,643,230,4
ser Feta (60 g)9,213,10,12156
mozzarella (120 g)20,6427,650,77334,08
makaron penne (280 g)19,341,6586,55439,09
razem / 4 os.56,458,8494,241123,57
porcja na 1 osobę14,1 g14,71 g23,56 g280,89
Uwaga! Używając przepisu w telefonie – przesuń palcem po tabeli, by zobaczyć resztę. Podstawowe wartości odżywcze zaczerpnięte ze strony ileważy.pl

IMG 3662 1024x598 Makaron penne ze szpinakiem i serem Feta. Przepis + zestawienie kaloryczne
IMG 3672 1024x754 Makaron penne ze szpinakiem i serem Feta. Przepis + zestawienie kaloryczne

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *