Tarta korzenna z czekoladą przepis
DESERY,  PRZEPISY

Tarta korzenna z powidłami i białą czekoladą – przepis.

Pomysł na ten przepis przyszedł mi już we wrześniu, kiedy w międzyczasie szykowałam tort na imprezę urodzinową dla mojej córeczki. Do czasu ostatecznej publikacji tego przepisu, zrobiłam kilka różnych tart tego typu z odmiennymi proporcjami na masę z białej czekolady i spód ciasta. Chciałam, by była idealnie dopasowana. I chyba się udało! Poniżej prezentuję Wam mój autorski przepis – tarta korzenna z białą czekoladą i powidłami 🙂

Tego typu słodziutka tarta sprawdza się świetnie, kiedy czuję, że brakuje mi nieco więcej cukru w jedzeniu lub choć trochę więcej endorfin do poprawy nastroju. A nic tak nie zwiększa u mnie samopoczucia, jak słodkości – no i oczywiście szycie 😉 Może u Was jest z tym podobnie? Zapraszam więc do przepisu!

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki pełnoziarnistej (u mnie: orkiszowa)
  • 80 g zimnego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • żelatyna: 2 płaskie łyżeczki żelatyny : 5 łyżeczek wody

Powidła śliwkowe:

  • 320 g powideł śliwkowych
  • żelatyna: 2 płaskie łyżeczki : 5 łyżeczek wody

Sposób przygotowania

Ciasto:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  2. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. W Thermomixie wyrabiam je następująco: Interwał – ewentualnie obr. 4 / 2 min.
  3. Przygotowujemy formę na tartę: dokładnie smarujemy tłuszczem (np.masłem), a następnie posypujemy formę kaszą manną/ mąką / bułką tartą.
  4. Wyrobione ciasto dokładnie rozprowadzamy na blaszce, a następnie nakładamy na blachę coś cięższego, by podczas pieczenia spód nam nie urósł. U mnie takim “nieprofesjonalnym” obciążeniem jest mini-tortownica 😉
  5. Tartę pieczemy przez 10 min. Po tym czasie wyciągamy obciążenie i pieczemy jeszcze ok. 2-3 minuty.
  6. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

Masa z białej czekolady:

  1. W Thermomixie (lub innym urządzeniu) umieszczamy serek ze śmietanką i miksujemy. W Thermomixie był to u mnie obr. 4 / 6 s.
  2. Zmiksowaną masę zaczynamy podgrzewać, dodając do niej kostki całej czekolady (7 min / obr. 2,5-3 / 60 st.).
  3. W osobnym garnuszku na lekkim ogniu, cały czas mieszając, roztapiamy żelatynę z wodą ( nie gotujemy!). Tutaj polecam ją przygotować od razu na powidła i na masę – 4 łyżeczki żelatyny i 10 łyżeczek wody.
  4. Kiedy żelatyna jest gotowa, połowę z niej dodajemy do mieszającej się masy.
  5. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Powidła śliwkowe:

  1. Całe powidła ze słoiczka podgrzewamy lekko w garnku.
  2. Dodajemy przygotowaną żelatynę, cały czas mieszając powidła.
  3. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Na zakończenie

  1. Kiedy powidła odpowiednio ostygły, nakładamy je na spód tarty i całość wkładamy do lodówki.
  2. Masę z białej czekolady można też wlać od razu (pod warunkiem, że nie jest gorąca!) na powidła, jeszcze przed włożeniem do lodówki.
  3. Można też poczekać, aż masa zgęstnieje i dopiero wtedy ją rozprowadzić na tartę – oba sposoby nie różnią się wiele międy sobą, jeśli chodzi o efekt 🙂
  4. Kiedy obie masy są już na tartej, posypujemy jej wierzch wg uznania (płatki migdałów, rozdrobniona czekolada, wiórki kokosowe itp.). U mnie klasycznie i prosto – z płatkami migdałów.
  5. Po kilku godzinach (co najmniej 3) ciasto jest w pełni gotowe do zjedzenia.

Mam nadzieję, że przepis Wam podejdzie do gustu równie mocno, jak mi – warto sobie nieco osłodzić codzienność. Zaś dla jeszcze lepszego samopoczucia związanego z delektowaniem się jej smakiem – wolałabym tu nie udostępniać tabeli kalorii… 😉 Choć oczywiście, jeśli będzie z Waszej strony taka mocna prośba – odważę się na ten ryzykowny krok. Dokładnie w tamtym roku też udostępniłam na jesień tartę. Była również z korzennym spodem, a na wierzchu królowała masa dyniowa. Cały przepis na nią można znaleźć tutaj.

Życzę smacznego i do następnego razu!

Ania 🙂

IMG 0753 1024x683 Tarta korzenna z powidłami i białą czekoladą   przepis.
IMG 0752 1024x683 Tarta korzenna z powidłami i białą czekoladą   przepis.
IMG 0751 1024x683 Tarta korzenna z powidłami i białą czekoladą   przepis.
IMG 0758 1 1024x707 Tarta korzenna z powidłami i białą czekoladą   przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *